Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Down Sendromu (DS) insanda 21. kromozomun tamamının ya da bir parçasının triploidisi, mozaisizmi veya translokasyonu sonucunda oluşan dünya çapında canlı doğan bebekler arasında en yaygın rastlanan kromozom anomalisidir. DS fenotipinde bireyden bireye farklılık görülse de karakteristik bulgular mevcuttur. Bu çalışmada kulak ve burun morfometrisi ve 2P:4P el parmak oranı incelendi. DS'li bireylerin kulak ve burun morfometrisinin bilinmesi, 2P:4P el parmak oranının belirlenerek bu ölçümlerin her birinin vücut bileşenleri (boy, kilo, VKİ) ile korelasyonunun ortaya konulması amaçlandı. Çalışma, Konya'daki rehabilitasyon merkezlerinde eğitim almakta olan 1-13 yaş aralığında 20 kız 20 erkek olmak üzere 40 DS'li birey üzerinde gerçekleştirildi. Ölçümlerde antropometrik yöntemler ve foto analiz yöntemi kullanıldı. Burun morfometrisinde burun genişliği, burun uzunluğu, burun yüksekliği, burun kanatları alare-pronasale ve alare-subnasale arası mesafe, burun kök genişliği, nasofrontal açı ve nasal tip açısı incelendi. Kulakta; kulak genişlği, kulak uzunluğu, kulak memesi genişliği, kulak memesi uzunluğu, konka genişliği, konka uzunluğu ölçüldü. Ayrıca 2P:4P oranı hesaplandı. Cinsiyete göre sadece 2P:4P oranında kız ve erkek bireyler arasında anlamlı farklılık (p<0.05) tespit edildi. Lateralizasyona göre sağ ve sol arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin DS'li çocukların gelişimlerinin izlenmesi, 2P:4P oranının belirlenmesi, kulak ve buruna ait morfometrik farklılıklarının ortaya konması ile literatüre katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Down Syndrome is the most common chromosomal abnormality among live-born babies worldwide, resulting from triploidy, mosaicism, or translocation of all or part of the 21st chromosome in humans. Although the DS phenotype differs from individual to individual, there are characteristic findings. In our study, ear and nose morphometry and 2D:4D finger length ratio were examined. In this study, it was aimed to know the ear and nose morphometry of individuals with DS, to determine the 2P:4P hand finger ratio and to reveal the correlation of each of these measurements with body components (height, weight, BMI). The study was carried out on 40 individuals with DS, 20 girls and 20 boys, between the ages of 1-13, who are receiving education in rehabilitation centers in Konya. Anthropometric methods and photo analysis method were used in the measurements. Nasal width, nose length, nose height, nasal wings alare-pronasale and alare-subnasale distance, nasal root width, nasofrontal angle and nasal tip angle were examined in nasal morphometry. In the ear; the 2D:4Dfinger length ratio was calculated by measuring ear width, ear length, earlobe width, earlobe length, concha width and concha length. According to gender, only 2D:4D ratio was found to be significantly different between male and female individuals (p<0.05). There was no significant difference between right and left according to lateralization. We believe that the data obtained as a result of our study will contribute to the literature by monitoring the development of children with Down Syndrome, determining the 2D:4D ratio, and revealing the morphometric differences of the ear and nose.

Burun morfometrisi, down sendromu, kulak morfometrisi, 2P:4P oranı, Down syndrome, ear morphometry, nose morphometry, 2D:4D ratio

Coşar, Z. S. (2022). DOWN sendromlu bireylerde kulak ve burun morfometrisinin ve 2/4 el parmak uzunluk oranının incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı, Konya.