Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Akıllı şehirler, kentlerde yaşayan insanların teknolojinin yardımıyla yaşam kalitesini yükselten ve şehir yaşamının olumsuzluklarını en aza indiren uygulamaların hayata geçirildiği yaşam alanlarıdır. Kentlerin giderek büyüyen ve karmaşıklaşan yapısı, yönetim süreçlerine gelişkin bilgi ve iletişim teknolojilerinin dâhil edilmesi gereksinimini artırmıştır. Buna paralel olarak, farklı alanlarda üç boyutlu (3B) kent modellerinin oluşturulması ve kullanımı yaygınlaşmaktadır. 3B kent modelleri, kent ve telekomünikasyon planlaması, afet yönetimi, eğitim amaçlı gerçek zamanlı simülasyonlar ve tesis yönetimi gibi çeşitli uygulamalarda mekânsal analiz ve görselleştirme amaçlı kullanılabilmektedir. Bu kapsamda, 3B CBS ve sanal coğrafi ortamlar gibi yeni kavram ve teknikler halen geliştirilme aşamasındadır. Bunun yanında yapıların imalattan işletmeye alınıp yönetiminde akıllı şehirler temasına uygun şekilde yapılması için Yapı Bilgi Modellemesi (YBM) süreçleri de büyük önem arz etmektedir Bu çalışmada; Necmettin Erbakan Üniversitesi, Köyceğiz Kampüsünde yer alan Sosyal ve Beşerî İlimler Fakültesi (SBİF) çalışma alanı olarak seçilmiş ve akıllı şehirler temasına uygun olarak yersel ve hava fotogrametrisi ile üretilen üç boyutlu (3B) modelleri ile YBM kapsamlı olarak incelenmiş ve iki sistemin entegrasyonu üzerinde değerlendirmeler yapılmıştır.
Smart cities increase the quality of life of people living in cities with the help of technology and are the living spaces where practices that minimize the negative effects of city life are implemented The ever-growing and complex structure of cities has increased the need to include advanced information and communication technologies in management processes. In addition, the creation and use of three-dimensional (3D) city models in different areas is becoming widespread. 3D city models can be used for spatial analysis and visualization in various applications such as urban and telecommunications planning, disaster management, real-time simulations for educational purposes and facility management. In this context, new concepts and techniques such as 3D GIS and virtual geographic environments are still under development. In addition, Building Information Modeling (BIM) processes are of great importance for the construction of buildings from manufacturing to operation and management in accordance with the theme of smart cities. In this study; Necmettin Erbakan University, Faculty of Social and Human Sciences (SBİF), located in Köyceğiz Campus, was chosen as the study area and in accordance with the theme of smart cities three-dimensional (3D) city models produced by terrestrial and aerial photogrammetry and BIM were extensively examined and evaluations were made on the comparison and integration of the two systems.

Ayrıntı Düzeyleri (LoD), Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), LIDAR, Yapı Bilgi Modellemesi (YBM), 3 Boyutlu Kent Modelleme, Level of Details (LoD), Geographic Information System (GIS), Building Information Modelling (BIM), 3D City Models

Dursun, İ. (2022). Akıllı şehirler için 3 boyutlu veri modellerinin oluşturulması ve yapı bilgi modellerine entegrasyonu: Köyceğiz Kampüs örneği. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.