Türk Ta'lik hattının anatomik açıdan değerlendirilmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Hüsn-i hat sanatı İslam sanatlarının nüvesidir. Hüsn-i hat ilâhi armağanın şifahi bilgi olarak bozulmasına mahal vermemek adına kâtipler tarafından yazılara İslamiyet'in yayıldığı coğrafyalarda farklı bir kimlik kazanarak günümüze kadar gelmiştir. Ta'lik yazı da bu istikamette önemli bir yazı çeşidi olmuştur. Yazının tarihsel evrimi kısaca ele alınarak, Türk Ta'lik yazının belirli kaidelere bağlı kalarak harflerin kendi ölçülerini bulması elden çıktığı gibi yazılmaması ta'lik yazıya estetik yön kazandırmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmamızda ta'lik yazının plastik unsurlar bakımından incelenmesine ve harflerin anatomik ölçülerine odaklanılmıştır. Böylelikle hat sanatının tarih sahnesindeki gelişimi dışında bir yol çizilmiştir.
The art of calligraphy is the core of Islamic arts. In order not to allow the divine gift to be corrupted as oral knowledge, the writings by the scribes have survived to the present day by gaining a different identity in the geographies where Islam spread. Ta'lik script has also been an important type of writing in this direction. By briefly discussing the historical evolution of the writing, the fact that the letters of Turkish Ta'lik adhered to certain rules and found their own measure, and that it was not written as it was out of hand, gave ta'lik writing an aesthetic aspect. In line with this information, our study focused on the examination of ta'lik script in terms of plastic elements and the anatomical dimensions of the letters. Thus, a path other than the development of calligraphy on the stage of history was drawn.

Hat Sanatı, Ta’lik Yazı, Harf Ölçüleri, Estetik, Plastik Unsurlar, Calligraphy, Aesthetics, Plastic Elements

Yürüç, R. (2023). Türk Ta'lik hattının anatomik açıdan değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.