Orta gelir tuzağından çıkışta kamu teşvik politikalarının rolü, ülke uygulamaları ve Türkiye açısından bir model önerisi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

İlk olarak 2007 yılında "Bir Asya Rönesansı: Ekonomik Büyüme İçin Fikirler" adlı raporda Indermith Gill ve Homi Gharas tarafından dile getirilen orta gelir tuzağı; özellikle yeni bir kavram olarak değerlendirilebilirse de, Dünya Bankası tarafından hazırlanan dünya ekonomileri arasında yapılan gelir gruplandırılmasında orta gelir grubunda yer alan ülkelerin yüksek gelir grubuna geçememesindeki en büyük engellerden biridir. Türkiye'nin orta gelir tuzağı açısından durumuna bakıldığında; 65 yıla yakın orta gelir grubunda yer alan bir ülke olarak; ülkemiz ekonomisinin orta gelir tuzağında mı veya orta gelir tuzağı sürecinde mi olduğu son zamanlarda en fazla gündemi meşgul eden sorulardan bazılarıdır. Konuyla ilgili olarak hazırlanacak çalışmada bu durumlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız da dikkate alacağımız bir başka husus da, orta gelir tuzağının ölçülmesi ve gerek dünya üzerinde bazı ülkelerde gerekse de ülkemiz özelinde orta gelir tuzağından nasıl çıkılması diğer bir deyişle bu tuzaktan ne şekilde kurtulunacağıdır. Çalışmamızın bir başka yönü kamu teşvik politikaları olacaktır. Orta gelir tuzağından çıkışta kamu teşvik politikalarının rolü değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yine çalışmada orta gelir tuzağı konusu ile ilgili olarak bu tuzağa yakalanmış, fakat daha sonraki yıllarda yüksek performans gösterip yüksek gelirli ülke ekonomileri arasında yerini alan seçilmiş bazı ülke ekonomilerinin kalkınma süreci ve kalkınma süreçlerinde kamu teşvik politikalarının rolü incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca konuyla ilgili olarak ülkemiz ekonomisinin orta gelir tuzağı sürecini aşmasında etkin bir kamu teşvik mekanizması için öngörülebilecek bir model önerisi oluşturulmuştır. Bu model oluşturulurken; kalkınmada başarı gösterip yüksek gelirli ülke ekonomileri arasında yerini almaya başaran seçilmiş ülkelerin kalkınma sürecinde kamu teşvik politikalarının sürece nasıl katkı sağladığı diğer bir deyişle etkin kamu teşvik mekanizmasında hangi hususların ön plana çıktığı, ülkemiz özelinde etkin bir teşvik mekanizmasında görülen eksiklikler dikkate alınarak bir model önerisinde bulunulmaya çalışılmıştır.
"The middle-income trap" as a term cited firstly in a report called "An Asian Renaissance: Ideas for Economic Growth" by Indermith Gill and Homi Gharas in 2007, however it can be accepted as a new concept and one of the biggest obstacles in reaching to higher income group of middle-income countries according to a report by the World Bank in terms of the classification of incomes between the world economies. If we look at Turkey from the angle of middle-income trap, almost 65 years it has been a country located in middle-income trap. At present this sort of questions occupy the agenda whether it is still in middle-income trap or in the process of middle-income trap? This thesis tried to answer all these questions dealing with this issue. In our work another point is that we tried to look for the ways how to refrain from middle-income trap or how to get out from this trap. The other side of our work is the public incentive policies. It has been evaluated that the role of public incentive policies in getting out from the middle-income trap. In this study it is examined that the development process of several selected countries that they have been trapped at once to middle-income trap but after years they took place among the high-income countries with a high performance, in this process it has been investigated the role of the public incentive policies. Meanwhile dealing with this issue a recommendation model has been created for an effective public incentive mechanism in getting out from the middle-income trap for our country's economy. By creating this model we have examined the role of public incentive policies in development process of several selected countries that they have been successfull in becoming high-income countries that they take place among high-income countries. Another word is that what sort of factors are significant in incentive mechanism and how it should be an effective incentive policy? All these points have been enlightened to create a new model by taking care of some failures in order to make an effective incentive mechanism for our country's economy.

Açıklama

Doktora Tezi

Anahtar Kelimeler

Orta Gelir Tuzağı, Ülke Uygulamaları, Kamu Teşvik Politikaları, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Middle Income Trap, Country Applications, Public Incentive Policies, Small and Medium-Sized Enterprices

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Saklan, A. (2019). Orta gelir tuzağından çıkışta kamu teşvik politikalarının rolü, ülke uygulamaları ve Türkiye açısından bir model önerisi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Konya.