Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırma ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin büyük ve küçük sayılar içeren problemlerdeki başarılarının incelenmesi ve problemde kullanılan büyük ve küçük sayıların problem çözme başarıları üzerindeki rolünün belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desenle tasarlanan araştırmanın nicel bölümünün çalışma grubunu Konya İli Selçuklu İlçesinin dört farklı ilkokulunda öğrenim görmekte olan 154 ilkokul ikinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Nitel bölümünün çalışma grubunu ise araştırmanın nicel bölümüne katılan öğrencilerden amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen 10 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanmak amacıyla araştırmacı tarafından paralel iki test geliştirilmiştir. Bu testleri puanlama sırasında kullanmak üzere yine araştırmacı tarafından rubrik geliştirilmiştir. Araştırmada nicel veriler paralel testlerle nitel veriler ise klinik mülakat yöntemi ile toplanmıştır. Nicel veriler SPSS ve excel programı ile analiz edilmiştir. Nitel veriler ise betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda büyük sayıların öğrencilerin problem çözme başarılarını olumsuz etkilediği, öğrencilerin küçük sayılı problemlerde daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Problemde kullanılan büyük sayıların işlemsel bir zorluktan ziyade problemin anlama aşaması üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrenciler büyük sayılı problemlerin zor problem olduğunu düşünmektedirler. Araştırmanın bulguları doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
This research was carried out to examine the success of primary school second grade students in problems involving large and small numbers and to determine the role of large and small numbers used in the problem on their problem solving success. The study group of the quantitative part of the research, which was designed with an explanatory sequential design from mixed method designs, consists of 154 primary school sophomore students studying in four different primary schools in Konya Province Selçuklu District. The study group of the qualitative part consists of 10 students selected by the purposeful sampling method from the students participating in the quantitative part of the research. In order to use it as a data collection tool in the research, two parallel tests were developed by the researcher. A rubric was also developed by the researcher to use these tests during scoring. In the study, quantitative data were collected by parallel tests and qualitative data were collected by clinical interview method. Quantitative data were analyzed with SPSS and Excel program. Qualitative data were analyzed by descriptive analysis method. As a result of the study, it was concluded that large numbers negatively affect students' problem solving achievements, and students are more successful in small-numbered problems. It was concluded that the large numbers used in the problem were effective on the understanding phase of the problem rather than an operational difficulty. In addition, students think that big number problems are difficult problems. In line with the findings of the research, some suggestions have been made.

Matematik, Matematik Eğitimi, Problem, Problem Çözme

Dadak, T. (2022). İlkokul ikinci sınıf öğrencilerinin problem çözme başarısında problemde kullanılan büyük ve küçük sayıların rolünün belirlenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temel Eğitim Anabilim Dalı, Konya.