Peritoneal adezyonlardan korunmada gliserinin etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Periton içi adezyonların önlenmesinde gliserin kullanılarak oluşturulanartifisyel asit ortamının etkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmada 36 adet Wistar Albino cinsi erkek rat 3 grubaayrıldı. Bütün ratlara karın duvarına sol tarafta 1cm uzunluğunda 4 adet peritonealkesi yapıldı, sağ taraftan 1 cm2 genişliğinde periton tabakası eksize edilerek aynıgirişim uygulandı. GrupI (kontrol), Grup II (izotonik): 3 ml %0.9'luk NaCl, Grup III(gliserin): 0.5 ml likid gliserin ile 3ml %0.9'luk NaCl periton boşluğuna verildi.Grup II ve III deneklere postoperatif 3.,6. ve 9. günlerde aynen maddeler tekrarverildi. Postoperatif 10. günde ratlar sakrifiye edildi. Oluşan adezyonlarınmakroskopik değerlendirmesi Granat Skoruna göre yapıldı. Batın duvarından ve incebarsak duvarından doku örnekleri alınarak ışık mikroskopisinde adezyon derecesiincelendi. Sonuçlar Kruskal Wallis varyans analizi ve Mann Whitney U Testi ileanaliz edildi.Bulgular: Kontrol grubunda anlamlı derecede adezyonlar gelişti. zotonik grubundakontrol grubuna oranla adezyon oranları daha azdı ama bu fark istatistiksel olarakanlamlı değildi (p>0.05). Gliserin grubunun adezyon oranları kontrol ve izotonikgrupları ile karşılaştırıldığında; kontrol grubunda daha ileri derecede olmak üzereanlamlı bir fark vardı (p<0.05).Sonuç: Çalışmamız sonuçlarına göre kullanılan izotonik solüsyonu ve sıvı gliserinpostoperatif adezyonu azaltmaktadır. Etkinlik açısından gliserinin daha etkili olmasıkimyasal özelliğinden dolayı bulunduğu ortama su çekme kabiliyeti ileaçıklanabilir. Buna göre gliserinle karında fizyolojik sıvı miktarı artırılarak adezyonoluşumu azaltılabilir.

Periton içi adezyonlar, Intraperitoneal adhesions, Gliserin, Glycerine, Artifisyel asit, Artifical acid

Pamukçu, A. (2007). Peritoneal adezyonlardan korunmada gliserinin etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon