1986

Bu çalışmamızda, kliniğimize infertilite şikâyeti ile başvuran vakalardan varikoseli mevcut olan 44 hasta inceleme ye alınmıştır. Vakalarımızda varikosel ile infertilite arasındaki mü nasebeti ve operasyonun bu ilişki üzerine olan etkisi araş tırıldı. Hastalarımızın tamamına yüksek ven ligasyonu (High Li gation) tekniği ile cerrahi müdahele uygulandı. Varikoselektomi operasyonundan sonra 9 hastamızın eşle rinde hamilelik tespit edildi. 44 vakalık bu çalışmamızda varikoselin büyük veya kü çük oluşunun cerrahi müdahele yönünden kontrendikasyon teşkil etmeyeceğini ve varikoselin subfertilite veya sterili te sebebi olabileceğini yüksek ven ligasyonu ile spermiogramda meydana getirdiği kötü etkilerin giderilebileceği tespit edildi.

Cerrahi-ürogenital, Surgery-urogenital, Kısırlık, Infertility, Varikosel, Varicocele

Yılmaz, K. (1986). Varikosel ile infertilite arasındaki ilişki ve varikoselektominin bu ilişkiye etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon