Küçük Resim Yok

1995

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Yakın zamanlara kadar vücutta kommensal olduğu sanılan KNS'ların son zamanlarda yapılan çalışmalarda extrasellüler bir slime maddesi meydana getirerek, vücuda implante edilen yabancı yüzeylere (intravenöz kateterler, vcntrikUlopcriloncal santiar, pcys-meykır vb.) yapışarak infeksiyona yol açtıkları belirlendi. Çalışmamızda hastane personelinin burun kültürlerinden ve i.v. kaleterlerden izole etliğimiz slafilokoklarda slime maddesini araştırdık. Hastane personelinden izole ettiğimiz suşlarla, kontrol grubunun özelliklerini karşılaştırdık. Toplam 186 kişi ile yaptığımız bu çalışmada, elde ettiğimiz 160 stafilokok susunda slime maddesi ile birlikte, beta-laktamaz yapma oranlarını ve 14 adet antibiyotiğe duyarlılıklarını belirledik. Beta-laktamaz yapma oranını S. aurcus'larda % 47, KNS'larda % 43, slimc pozitifliğini de S. aurcus'larda % 23, KNS'larda % 62 olarak bulduk. 14 antibiyotik içinde vanko- misin, siprofloksasin ve sefoperazon/sul baklam en duyarlı ilk Uç antibiyotikti. Sonuçlar Chi-square testi ile değerlendirildi. Hastane personeli ve i.v. kaleterlerden elde edilen KNS'lar ile kontrol grubun dan izole edilenler arasında slime yapma oranları açısından islalistiki olarak fark anlam lı idi (p<0,001). S. aureus ve KNS'ların beta-laktamaz yapma oranlan arasında islalistiki olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Çalışmada elde ettiğimiz sonuçlar literatür bilgileri ışığı altında tartışıldı. Sonuçların uyumluluk gösterdiği görüldü.
İl has been understood thai coagulasc-ncgativc staphylococci (CNS) which have been known as commensal organisms until recently can cause infections by producing slime substance which enables them to attach to the surfaces of foreign materials (such as intravenous cateters, ventriculo-periloncal shunts, pace-makers etc). In this study, wc investigated the slime substance in staphylococcus obtained from both nasal cultures of hospital staff and intravenous cateters. In addition, we compared the species from both hospital staff and controls. Of totally 186 subjects, 160 samples were investigated in terms of slime substance, the ratio of beta-lactamase posilivincss and the sensitivity to 14 different antibiotics. Wc found the ratio of P-laclamasc production to be 47 % in S. aureus and 48 % in CNS, and the slime posilivcncss to be 25 % in S. aureus and 62 % CNS. Of 14 antibiotics, Vancomicin, Ciprofloxacin and Ccfopcrason/sulbaclam were the most sensitive ones. The result were evaluated with Chi -square test. The difference in the amount of slime produced between control and study group samples was beta-lactamase production (p<0,001). The ralio of bcta-laclamasc production by S. aureus and CNSs did not vary significantly (p>0,05). Our results were discussed in the light of literature. It was found that the results were in agreement with those of literature.

Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus

Sünbül, M. (1995). Hastane personeli ile sağlıklı bireylerde burun kültürlerinden ve subklaviyen kateterlerden elde edilen stafilokokların beta-laktamaz, slime yapma özellikleri ve antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon