Küçük Resim Yok

2001

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Renkli Doppler ultrasonografi, gebelik komplikasyonlannın teşhisinde non- invaziv ve etkili bir yöntemdir. Çalışmamızda normal gebelerin umblikal, uterin ve fetal middle serebral arterlerdeki Doppler indekslerinin gösterdikleri gestasyonel yaşa bağlı değişimler saptanarak komplike gebe grup verileri ile kıyaslamak amaçlandı. Gestasyonel yaşı 28-39 haftalar arasında olan 50 normal, 50 komplike gebede rutin obstetrik değerlendirmenin yanı sıra,renkli Doppler ultrasonografi ile umblikal, uterin ve fetal middle serebral arterlerden RI ve S/D oranları ölçüldü. Normal gebelerde gebeliğin ilerlemesi ile Rı ve S/D oranlarının düştüğü saptandı. Bu değerler aynı gestasyonel yaştaki komplike gebeler ile kıyaslandığında umblikal ve uterin arter RI ile S/D oranında yükselme saptanmıştır. Fetal middle serebral arterde ise Rl'inde anlamlı fark bulunmamakla birlikte S/D oranında hipoksinin erken dönemlerinde hafifçe düşme izlendi. Normal gebeler ile komplike gebelerdeki umblikal arter, uterin arter reziditivite indeksi ve S/D oranları ile fetal MCA S/D değerleri arasında anlamlı istatistiksel fark saptanırken (P<0,05), fetal middle serebral arterde RI değerinde anlamlı fark gözlenmedi (P>0,05). Komplike grubu oluşturan gebelerde, fetal distres nedeniyle, fetal ve perinatal ölüm insidansının arttığı belirlendi. Perinatal prognozda istenmeyen durumların, ortaya çıkabilecek komplikasyonların erken tesbitinde umblikal ve uterin arter RI ve S/D oranlarının en etkin parametreler olduğu gözlendi. Fetal middle serebral arter ölçümlerinin ise tek başına değerlendirmelerde yetersiz olmakla beraber umblikal ve uterin arter ölçümleri ile beraber değerlendirilmesinin uygun olduğu kanısındayız.
Colour Doppler ultrasonography, is a non- invazive and effective method in diagnosis of pregnancy complications. In our study, we aimed to determine the changes of Doppler indexes of umblical, uterin and fetal middle cerebral artery, progressing the gestational age, in normal pregnancies and also we compered these values with complicated pregnancy group indexes. In 50 normal and 50 complicated pregnancies of 28-39 weeks gestational age, in addition to routine obstetric investigations, we examined RI, S/D indexes of umblical, uterine, fetal middle cerebral artery by coloured Doppler ultrasonography. In normal pregnancies with progressing of pregnancy, we found that RI and S/D indexes were decreased. In complicated group converse to normal pregnancies, that some indexes of umblical and uterine artery were increased. There was no important change in fetal middle cerebral artery RI index but in early hypoxemia minimal decrease was abserved in S/D index statistical meaningful differences were determined in RI and S/D indexes of umblical, uterine arteries and also in S/D index of fetal middle cerebral artery between the normal and complicated groups. (P<0,05). There was no statistical meaningful difference between the fetal middle cerebral artery RI values of the two groups (p>0,05). In complicated gestation group, because of fetal distress, fetal and perinatal death incidences were increased. Umblical, uterin artery RI, S/D indexes are effective parameters in early diagnosis of perinatal prognosis of undesired conditions and complications. Fetal middle cerebral artery measurements alone is insufficient, so it must be evaluated with umblical and uterin artery measurements.

Renkli Doppler ultrasonografi, Color Doppler ultrasonography, Gebelik komplikasyonları, Pregnancy complications

Yüceaktaş, A. (2001). 28-40 haftalar arasındaki normal ve komplike gebelerde doppler ultrasonografinin yeri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon