Kafa tabanı kitlelerinde manyetik rezonans görüntüleme

2003

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada kafa tabanı lokalizasyonunda kitle düşünülen 27 olgunun MRG bulguları histopatolojik sonuçlar ile birlikte değerlendirdik. 27 olgunun 6'si Minenjiom, 5'i Hipofiz makroadenom, 3'u Schwannom, 2'si Kordoma, 2'si Kraniofaranjiom, 2'si Epidermoid kisti, 2'si Düşük Grade'li Glial Tümör, 2'si Yüksek Grade'li Glial Tümörler ve l'i Paget Hastalığı oluşturmaktadır. MRG tanı doğruluk oranı %100 'dir. Ayrıca MRG multiplanar inceleme yapabildiği ve yumuşak doku patolojilerine olan yüksek duyarlığı nedeniyle kitlenin değerlendirmesinde ve kitlenin çevre yumuşak dokuya etkisini göstermesinde net bilgiler vermektedir. Bu çalışmada MRG ile kitlenin değerlendirmesinden daha ziyade kitlenin çevre dokuya etkisinin MRG bulguları cerrahi girişimin sonuçları ile karşılaştırıldı ve MRG 'nin üstünlüğü net bir şekilde görülmüştür.
In this study twenty-seven cases having tumors and tumor like lesions at basis cranii were evluated by MRI and compered with histopathologic findings, of the 27 cases, 6 were meningioma, 5 pituetery macroadenoma, 3 schwannoma, 2 chordoma, 2 craniopharangioma, 2 epidermoid cyst, 2 low grade glial tumor, 2 high grade glial tumor and 1 paget's disease. The MRI diagnosis of skull base lesions were correct 100%. Because MRI has a multiplanar capacity and high soft tissue contrast differentiation, it is most safe diagnostic method in the diagnosis of the skull base lesions. Morever, contrast enhanced MRI has provided complementary diagnostic information and improved preoperative planning and post operative assesment of pathologic processes affecting the skull base. İn this study, MRI has obvious advantages in the evaluatione of lesion and displaying the relation of lesion with its surrounding tissues.

Kafa tabanı, Skull base, Manyetik rezonans görüntüleme, Magnetic resonance imaging

Şükür, İ. (2003). Kafa tabanı kitlelerinde manyetik rezonans görüntüleme. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Radyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon