Küçük Resim Yok

1995

Bu çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji ABD bakteriyoloji laboratuvarında yapılmıştır. Boğaz kültürlerinden Bacitracin duyarlılık testi ve lateks aglutinasyon testi kullanılarak izole edilen 100 AGBHS susunun mikrodilüsyon yöntemiyle pe nicillin toleransı ve erythromycin direnci araştırıldı. MBC/MIC>32 olan suşlar penicillin'e toleran, MIC=8 ing/L olan suşlar ise erythromycin'e rezistan olarak kabul edildi. 100 AGBHS susunun hiçbirinde penicillin toleransına rastlanmazken, % 4 oranında erythromycin'e karşı direnç saptandı. Bu çalışma sonucunda AGBHS infeksiyonlarının tedavisinde penicillin'in ilk seçilecek antibiyotik olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Penicillin'in kullanılamadığı olgularda ise güvenilir ve toksik etkisi az olan erythromycin'in antibiyogram sonucuna göre verilmesinin uygun olacağı gösterilmiştir.

Bakteriler, Eritromisin, Penisilinler

Kaloğlu, G. (1995). Boğaz kültürlerinden izole edilen A grubu beta hemolitik streptococcus cinsi bakterilerde penicillin toleransı ve erythromycin direnci. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon