Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Kompozit malzeme üretiminde silindirik geometriler yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Silindrik geometrilerin üretiminde en çok kullanılan metot filaman sarım tekniğidir. Ancak filaman sarım tekniğinin en büyük dezavantajı sarım katmanları arasında kayma gerilmelerinin oluşmasıdır. Bu çalışmada filaman sarım metodu yerine literatüre uygun şekilde 55 derece sarım açısı olarak düz sarım tekniğine uygun 2*2 twill kumaş sarım tekniği uygulanmıştır. Atkı ve çözgü lifleri arasında kıvrım etkisi minimuma indirilerek üretilen aramid fiber borunun mekanik özellikleri araştırılmıştır. Ayrıca aynı malzemeden 9 kat plaka üretimi yapılarak çekme ve eğme gerilmelerine maruz bırakılmış, aramid fiber kompozit boruda ise 5-10-15 J enerji seviyelerinde darbe deneyi yapılarak kompozit malzemelerin darbe dayanımları araştırılmıştır. Darbe dayanımı açısından yükselen enerji seviyelerinde fiber kırıklarının daha az miktarda oluştuğu aramid fiber kompozit borunun darbe dayanımının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Cylindrical geometries are used extensively in the production of composite materials. The most widely used method in the production of cylindrical geometries is the filament winding technique. However, the biggest disadvantage of the filament winding technique is the formation of shear stresses between the winding layers. In this study, instead of filament winding method, 2*2 twill fabric winding technique suitable for flat winding technique was applied as 55 winding angles in accordance with the literature. The mechanical properties of the aramid fiber pipe produced by minimizing the curling effect between the weft and warp fibers were investigated. In addition, 9 layers of plates were produced from the same material and exposed to tensile and bending stresses, and impact strength of composite materials was investigated by performing impact tests at energy levels of 5-10-15 J in aramid fiber composite pipe. In terms of impact resistance, it was concluded that the impact resistance of aramid fiber composite pipe is high, with less fiber fractures at higher energy levels.

Aramid, Vinilester reçine, Darbe dayanımı, Kumaş sarım tekniği, Vinylester resin, Impact resistance, Fabric winding technique

Doğan, A. F. (2022). Kumaş sarım metodu ile üretilen aramid fiber boruların darbe dirençlerinin araştırılması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.