Kamu Yönetiminde Paradigma Temelli Bir Sınıflandırma ve Türk Kamu Yönetimi Üzerine Değerlendirme

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü

Kamu yönetimi disiplini, 19. yüzyılın sonlarından günümüze kadar birçok düşünce akımının etkisi altında kalarak şekillenmiştir. Batıda üretilen ve küresel ölçekte yaygınlık kazanan bu düşünce akımları kimi zaman kamu yönetiminde değişim sürecini şekillendiren hâkim paradigmalar yaratarak diğer toplum ve yönetim sistemlerine de sirayet etmişlerdir. Gündeme gelen bazı düşünce akımlarının ise sadece teorik düzeyde gelişim göstererek, pratiğe yansımalarının sınırlı düzeyde kaldığı görülmüştür. Bu çalışmanın temel amacı kamu yönetiminde meydana gelen yeni koşulların hâkim paradigmalar ile ilişkisini değerlendirerek, yönetim yaklaşımlarının söz konusu paradigmalar çerçevesinde dönemsel sınıflandırmasını Türkiye özelinde incelemektir. Bu kapsamda çalışmada öncelikle kamu yönetimi disiplinin doğduğu tarihsel koşullar yani modern dönem düşünce yapısını oluşturan tarihsel gelişmeler ele alınmıştır. Daha sonra kamu yönetimini dönüşüme zorlayan konjonktürel koşullar, dönüşüme zorlayan düşünce akımları ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bu gelişmelerin Türkiye özelinde değerlendirmesi yapılmıştır. Batı kaynaklı yönetsel gelişmelerin evrensellik savı doğrultusunda kamu yönetimindeki değişim sürecine etki ettiği ve değişimin farklı tarihsel koşullara sahip ülkelerde tek doğrultuda ilerleyen bir reform zinciri halinde ilerlediği düşünülebilir. Bununla birlikte Türkiye örneğinde, toplumsal yaşamda var olan ilişki yapılarının sürekliliğini korumaya devam ettiği ve kurumsallaşmanın ancak geleneksel yapılar üzerine inşa edilebildiği söylenebilir. Bu doğrultuda modern dönem düşünce yapısının kamu yönetimi anlayışına yasal-ussal bir örgütlenme yapısıyla değil, neo-patrimonyal bir örgütlenme yapısıyla yansıdığı da ifade edilebilir. Postmodern dönem ile birlikte kamu yönetiminin, yerel niteliklerle bağdaştırılması doğrultusunda tekrar revize edilmesi gerekliliği gündeme gelmiştir. Fakat kamu yönetimi alanına yönelik devam eden reform sürecinin posmodern düşünce yapısıyla ilişkisinin hala muğlâklığını koruduğu düşüncesi tartışmaya açık bir konu olarak bu çalışmaya yansımıştır.
The public administration discipline has been shaped by the influence of many currents of thought from the late 19th century until today. These currents of thought, which were produced in the West and became widespread on a global scale, sometimes created dominant paradigms that shape the process of change in public administration and spread to other societies and administrative systems. It was observed that some of the currents of thought that came to the agenda showed only a theoretical improvement and their reflection on practice remained limited. The main objective of this study new conditions that occurred in public administration by evaluating the relationship between the dominant paradigms, paradigms in the periodic classification of said frame management approach is to examine in particular Turkey. In this context, first of all, the historical conditions in which the public administration discipline was born, that is, the historical developments that formed the modern period mentality were discussed. Later, the conjunctural conditions that force the public administration to transformation are discussed together with the thought currents that force the transformation. In the last part of the study these developments in Turkey is evaluated exclusive. It can be thought that the administrative developments originating from the West influenced the process of change in public administration in line with the universality argument and that the change proceeds in a single direction in countries with different historical conditions. However, in Turkey, for example, it continued to maintain the continuity of the structures and relationships that exist in social life but said that institutionalization can be built on traditional structures. In this respect, it can be stated that the modern mentality is reflected in the understanding of public administration not with a legal-rational organizational structure, but with a neo-patrimonial organizational structure. With the postmodern period, the necessity of revising the public administration in line with local qualifications has come to the fore. However, the idea that the relationship between the ongoing reform process in the field of public administration and the posmodern mentality still remains ambiguous, reflected in this study as an open subject for discussion.

Doktora Tezi

Kamu Yönetiminde Paradigma Değişimi, Yönetim Yaklaşımları, Türk Kamu Yönetiminde Paradigma Değişimi, Paradigm Change in Public Administration, Management Approaches, Paradigm Change in Turkish Public Administration.

Arslan Güngör, Ş. (2021). Kamu yönetiminde paradigma temelli bir sınıflandırma ve türk kamu yönetimi üzerine değerlendirme. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, Konya