Akıllı şehir uygulamaları için kablolu haberleşme şebekesinin incelenmesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Hızlı kentleşme ve verimli kentsel hizmetlere olan talebin artmasından dolayı şehirlerin akıllı ve sürdürülebilir varlıklara dönüştürmesi için inovatif teknolojileri olan çalışmaları hızlandırdı. Bu teknolojiler arasında Nesnelerin İnterneti (IoT), akıllı veri odaklı karar vermeyi sağlamak için çeşitli cihazları ve sistemleri birbirine bağlayan umut verici, yaşamı kolaylaştırıcı ürün olarak ortaya çıktı. Özellikle, bu çalışmada incelenen IoT'nin kablo altyapı ağlarıyla olan entegrasyonu, gelişmiş kentsel ortamlar yaratmak için önemli bir potansiyele sahiptir. Bu tez, çağdaş şehirlerdeki IoT tabanlı kablo altyapı ağının oluşturulabilmesi için IoT ile altyapı şebekesinin yakınsamasını, bundan meydana gelebilecek etkileri, altyapı zorluklarını ve gelecekteki yönlerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma, kapsamlı bir literatür taraması, vaka çalışmaları ve performans değerlendirmesini kapsayan kapsamlı bir yaklaşım benimsemiştir. Literatür taraması, IoT ve kentsel bağlamlardaki uygulamalarının derinlemesine incelenmesini sağlar. Şehirlerdeki IoT tabanlı kablo altyapı ağları üzerine mevcut araştırmaları analiz ederek, boşlukları ve çözülmemiş sorunları belirleyerek teorik temeli oluşturur. Tez, kent ortamlarında yürütülen vaka çalışmaları aracılığıyla, IoT tabanlı kablo altyapı ağlarının gerçek dünyadaki örneklerin uygulanabilirliğini araştırmaktadır. Vakalar, araştırmalar yoluyla veri toplanmasının ardından nicel ve nitel yöntemler kullanılarak veri analizini içerir. Bulgular, IoT teknolojilerinin kablo altyapı ağlarına yerleştirilmesinin pratik yönlerine ve bunların kentsel hizmetler ve toplum yaşam kalitesi üzerindeki etkilerine yeni çözümler ortaya koymaktadır. IoT tabanlı kablo altyapı ağlarının performans değerlendirmesi, güvenilirlik, ölçeklenebilirlik, verimlilik gibi temel ölçütlere odaklanmaktadır. Tez, bu parametreleri değerlendirerek, bu ağların kentsel zorlukları ele almadaki ve çağdaş şehirlerin ihtiyaçlarını karşılamadaki etkinliği hakkında fikir ortaya koymaktadır.
Rapid urbanization and the increasing demand for efficient urban services have led to the research of innovative technologies to transform cities into smart and sustainable assets. Among these technologies, the Internet of Things (IoT) has emerged as a promising paradigm that connects various devices and systems to enable intelligent data-driven decision. In particular, the integration of IoT with cable infrastructure networks has a significant potential to create advanced urban environments. This thesis aims to investigate the impact, challenges and future aspects of the creation of an IoT-based cable infrastructure network in contemporary cities. The research has adopted a comprehensive approach, covering a comprehensive literature review, case studies and performance evaluation. The literature review provides an in-depth study of IoT and its applications in urban contexts. It forms the theoretical basis by analyzing existing research on IoT-based cable infrastructure networks in cities, identifying gaps and unresolved problems. The dissertation explores the real-world applications of IoT-based cable infrastructure networks through case studies conducted in various urban environments. Case studies include data collection through research, followed by data analysis using quantitative and qualitative methods. The findings shed light on the practical aspects of embedding IoT technologies in cable infrastructure networks and their impact on urban services and quality of life. The performance evaluation of IoT-based cable infrastructure networks focuses on basic criteria such as reliability, scalability, security and efficiency. By evaluating these parameters, the dissertation provides insight into the effectiveness of these networks in addressing urban challenges and meeting the needs of contemporary cities.

Akıllı Şehirler, Fiber-Optik, Kablolu Altyapı Ağı, Nesnelerin İnterneti (IoT), Sürdürülebilirlik, Cabled Infrastructure Network, Fiber-Optic, Internet of Things (IoT), Smart Cities, Sustainability

Yumşak, M. M. (2023). Akıllı şehir uygulamaları için kablolu haberleşme şebekesinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik ve Elektronik Anabilim Dalı, Konya.