Küçük Resim Yok

1998

Gram negatif bakteriler arasında beta-laktam antibiyotiklere dirençte en önemli mekanizma; beta laktamaz üretimidir. Klinik olarak sorun teşkil eden beta laktamazlar; TEM ve SHV gibi enzimlerden bir yada daha fazla aminoasit değişimi ile oluşmaktadır. Genel olarak ESBL olarak adlandırılan bu enzimler özellikle 3. kuşak sefalosporin ve aztreonama direnç göstermektedirler. Mevcut antibiyotik duyarlılık testleri bu enzimi belirlemede yetersiz kalmaktadır. Bu tip direnç de yayılma ve yalancı duyarlılık iki önemli problemdir. Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde Mart 1996 ile Aralık 1996 aylan arasında izole edilen hastane infeksiyonu suşları incelenmiştir. Tüm suşların ESBL varlığı çift disk sinerji yöntemi ve E test ile yapılmıştır. En fazla ESBL üreten suşlar sırası ile; Enterobacter spp. (%52), Klebsiella spp. (%50), E. coli (%19), Pseudomonas spp. (%2) olarak bulunmuştur. Etkili bir infeksiyon kontrol programı uygulayabilmek için hastane kaynaklı suşlar arasında beta-laktam antibiyotiklere karşı gelişen direncin izlenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, seftazidim, sefotaksim ve aztreonamı kullanarak uygulanan çift disk sinerji testinin özellikle Gram negatif bakterilerde ESBL belirlemek için maliyeti düşük ve duyarlı bir test olduğu saptanmıştır.
The major mechanism of resistance to beta-lactam antibiotics among clinical Gram negative isolates is production of beta-lactamase.Such beta-lactamases are problematic clinically and have been shown to be derived from SHV or TEM type beta-lactamases by one or more aminoacid substitutions. Generally these are named as extended spectrum beta-lactamases (ESBLs) and resistant to aztreonam and 3rd generation cephalosporins.Current suspectibility testing methods to detect resistance mediated by ESBLs are not satisfying. Spreading and false suspectibility are the most important problems of this type of resistance. In this study the prevalance of ESBLs were determined by double disk synergy method and E test in nosocomial infection isolates collected in a period of March 1996-Decemberl996 in Selçuk University Hospital. ESBls production rates in isolates were found to be 52 % in Enterobacter spp,50 % in Klebsiella spp,l$ % in E.coli,2 % in Pseudomonas spp. In order to manage an efficient infection control program, its essential to survey the resistance to beta-lactam agents among nosocomial strains. As a result, it has been conclued double disk sinergy test using ceftazidim, cefotaxime and aztreonam disks is cheaper and susceptible and can be used for the detection of ESBLs espicially in Gram negative strains.

Beta laktamazlar, Gram negatif bakteriler

Zararsız, H. (1998). Hastane infeksiyonu etkeni gram negatif bakterilerde genişlemiş spektrumlu beta laktamaz etkinliğinin araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon