Mikrovasküler anatomoza eritropoietinin etkileri

Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Eritropoietin eritroid ve endotelial prekürsörlerin proliferasyonu için önemli bir düzenleyicidir, fakat eritropoietinin mikrovasküler anastomozda potansiyel reendotelizan olarak rolü tam olarak tanımlanmamıştır. Bu çalışmada rat femoral arter mikrovasküler anastomozu sonrası eritropoetinin reendotelizasyon potansiyelini araştırdık. Doksan altı erkek Sprague- Dawley rat rastgele sekiz gruba ayrıldı. Tüm ratlarda sol femoral artere mikrovasküler anastomoz yapıldı. Eritropoietin gruplarına 150 U/kg subkutan rHuEPO verilirken, kontrol gruplarına hiçbir tedavi uygulanmadı. Morfometrik analiz için tüm râtlar sakrifiye edildi. Her arterial segmentin morfometrik analizi tek patolog tarafından Clemex Image Analysis bilgisayar programı kullanılarak yapıldı. Neointima ve media alanları ölçüldü ve intima/media oranları hesaplandı. Ayrıca, tüm ratlann hematokrit değerleri ölçüldü. Neointima alanı ve neointimanın mediaya oranı eritropoietin gruplarında kontrol gruplarından önemli ölçüde azdı ( p<0,05 ). Bununla birlikte kontrol ve eritropoietin grupları arasında anlamlı fark gözlenmedi ( p>0,05 ). Sonuç olarak, bu çalışma eritropoietinin mikrovasküler anastomoz sonrası rat femoral arterinde reendotelizasyonu hızlandırarak neointimal formasyonu inhibe ettiğini göstermiştir.
The effects of erythropoietin on microvascular anastomosis. Erythropoietin is a critical regulator for the proliferation of erythroid and endothelial precursors, but its reendothelialization potential in the microvascular anastomosis has not been defined. In this study, we investigated the reendothelialization potential of erythropoietin after microvascular anastomosis in rat femoral artery. Ninty-six male Sprague- Dawley rats were randomly allocated into eight groups. Left femoral artery microvascular anastomosis was performed in all rats. In the control groups no treatment were given, while 150 U/kg subcutaneous rHuEPO were administered in all erythropoietin groups. All rats were sacrified for morphometric analysis. Morphometric analysis of each arterial segment was performed with a computerized sketching program (Clemex Image Analysis) by a single pathologist. The crossection areas of the media and neointima were measured and intima/media ratios were calculated. Furthermore, haematocrit values were measured in all rats. Neointima area and the ratio of neointima to media area were significantly less in erythropoietin groups than in control groups (p<0,05). However, no significant difference for haematocrit levels were observed betwen the contol and erythropoietin groups (p<0,05). In conclusion, this study demonstrated that erythropoietin application markedly inhibited neointimal formation with accelerated reendothelialization in rat femoral arteries after microvascular anastomosis.

Mikrovasküler, Anastomoz, Eritropoietin, Microvascular, Anastomosis, Erythropoietin

Şentürk, S. (2004). Mikrovasküler anatomoza eritropoietinin etkileri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Plastik Cerrahi Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon