Necmettin Erbakan Üniversitesi

Gümüş nanopartiküller (AgNPs) benzersiz biyolojik özellikleri ve doğal bir antioksidan kaynağı olarak değerlendilmeleri nedeniyle araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Hazırlama yöntemleri dikkate alındığında yeşil sentez yöntemi fiziksel ve kimyasal yöntemlerdeki sınırlamaların ortadan kaldırılması için son dönemlerde en çok kullanılan yaklaşımlardan birisidir. Bu çalışmada Daphne oleoides SCHREBER subsp. oleoides SCHREBER' den yeşil sentez yöntemiyle elde edilen gümüş nanopartiküllerin antioksidan aktivitesi değerlendirilmiştir. Sentezlenen nanopartiküller 430 nm absorbansında nanopartiküllerin oluşumunu gösteren görünür renk değişimi ve Ultraviyole Görünür Spektrofotometrisi (UV-Vis) ile karakterize edilmiştir. Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopi (FTIR) nanopartiküllerin fonksiyonel gruplarını incelemek için yapılmıştır. Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ortalama boyutu 25 nm olan küre şeklindeki gümüş nanopartiküllerin yapısını ortaya çıkarmıştır. Enerji Dağılım X-ray Spektroskopisi (EDS) metal gümüşün varlığını doğrulamıştır. Nanopartiküllerin stabil yapıda olduğu Zeta potansiyeli ölçümü ile belirlenmiştir. Dinamik Işık Saçılması (DLS) yöntemiyle gümüş nanopartiküllerin ortalama boyutunun 198.9 nm olduğu tespit edilmiştir. Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri nanopartiküllerin küresel şekilli oluşumunu ve hemen hemen homojen bir boyut dağılımını teyit etmiştir. Bu sonuçlar gümüş nanopartiküllerin yeşil sentezinin başarılı olduğunu göstermiştir. Gümüş nanopartiküllerin total antioksidan içeriği (Fosfomolibdat testi) 0.53 mmol TE/g, özütün 3.54 mmol TE/g; Gümüş nanopartiküllerin DPPH aktivitesi 3.35 mg TE/g, özütün 60.08 mg TE/g; Gümüş nanopartiküllerin ABTS aktivitesi 17.93 mg TE/g, özütün 149.72 mg TE/g; Gümüş nanopartiküllerin CUPRAC (Bakır indirgeme gücü) analiz sonucu 67.33 mg TE/g, özütün 178.94; Gümüş nanopartiküllerin FRAP (Ferrik indirgeyici antioksidan gücü) analiz sonucu 47.61 mg TE/g, özütün 148.64 mg TE/g; Gümüş nanopartiküllerin metal şelatlama kapasitesi analiz sonucu 11.73 mg EDTAE/g, özütün ise 37.96 mg EDTAE/g olarak bulunmuştur. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Daphne oleoides SCHREBER subsp. oleoides SCHREBER' den yeşil sentez yöntemi ile sentezlenen gümüş nanopartiküllerin karakterizasyonu yapılmış ve antioksidan aktivitesi incelenmiş olup elde edilen değerler bir antioksidan kapasitenin varlığına işaret etmektedir.
Silver nanoparticles (AgNPs) are of interest to researchers because of their unique biological properties and their value as a natural source of antioxidants. Considering the preparation methods, the green synthesis method is one of the most frequently used approaches to eliminate the limitations in physical and chemical methods. In this study, antioxidant activity of silver nanoparticles obtained from Daphne oleoides SCHREBER subsp. oleoides SCHREBER by green synthesis method was evaluated. The synthesized nanoparticles were characterized by visible color change and Ultraviolet Visible Spectrophotometry (UV-Vis) showing the formation of nanoparticles at 430 nm absorbance. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) were performed to examine functional groups. Transmission Electron Microscope (TEM) revealed the structure of spherical silver nanoparticles which an average size of 25 nm. Energy Distribution X-ray Spectroscopy (EDS) confirmed the presence of metal silver. The nanoparticles are determined to be stable with Zeta potential measurement. The average size of silver nanoparticles was found to be 198.9 nm by Dynamic Light Scattering (DLS) method. Scanning Electron Microscope (SEM) images confirmed the spherical shape of the nanoparticles and an almost homogeneous size distribution. These results showed that the green synthesis of silver nanoparticles was successful. Total antioxidant content (Phosphomolybdate test) was found to be 0.53 mmol TE/g and 3.54 mmol TE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. DPPH activity was determined as 3.35 mg TE/g and 60.08 mg TE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. ABTS activity was detected as 17.93 mg TE/g and 149.72 mg TE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. CUPRAC (Copper reducing power) analysis result was found to be 67.33 mg TE/g and 178.94 mg TE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. The result of FRAP (Ferric reducing antioxidant power) analysis was determined as 47.61 mg TE/g and 148.64 mg TE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. The metal chelating capacity was detected as 11.73 mg EDTAE/g and 37.96 mg EDTAE/g for silver nanoparticles and extract, respectively. In this master's thesis study the characterization of silver nanoparticles synthesized from Daphne oleoides SCHREBER subsp. oleoides SCHREBER by green synthesis method was made and their antioxidant activity was investigated. The values obtained indicate the presence of an antioxidant capacity.

Antioksidan, Daphne oleoides, gümüş nanopartikül, yeşil sentez, Antioxidant, Daphne oleoides, silver nanoparticles, green synthesis

Eraslan, T. (2020). Daphne oleoides'den sentezlenen gümüş nanopartiküllerin antioksidan aktivitesinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Nanobilim ve Nanomühendislik Anabilim Dalı, Konya.