Küçük Resim Yok

1994

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada Ocak 1990 ile Mayıs 1993 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji kliniğinde Eritema Nodozum tanısı alan 50 hasta, yaş, cinsiyet,lezyonların lokalizasyonu ve muhtemel etyoloji yönünden araştırıldı. Çalışma grubumuzu oluşturan 50 hastanın 41'i kadın, 9'u erkekti. Hastaların yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında Eritema Nodozum'un en sık 31-40 yaş grubunda, 2. sıklıkta 21-30 yaş grubunda görüldüğü tespit edildi. Lezyonlar incelendiğinde, 50 hastanın 38'inde bacaklarda ve bilateral, 8'inde bacaklarda ve unilateral, 4'ünde alt ve üst ekstremitelerde yerleştiği tespit edildi. 50 vakanın 22'sinde etyoloji olarak Behçet hastalığı, 10'unda ÜSYE, 9'unda idyopatik Eritema Nodozum, 5'inde ilaç reaksiyonu, 2'sinde enfeksiyon, 1 vakada tbc, 1 vakada da hamilelik bulundu. Üç yıllık süre içerisinde polikliniğimize başvuran 36.750 hastada %0.10 oranında Eritema Nodozum saptandı.

Enfeksiyon, Infection, Eritema nodosum, Erythema nodosum

Bozkürk, M. (1994). Ocak 1990-Mayıs 1993 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji anabilim dalına başvuran 50 eritema nodozumlu hastada etyolojik değerlendirme. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon