Sıçanlardaki Morfin Bağımlılığının Hipokampal Apelin Ve Apelin Reseptörü Gen Ekspresyon Düzeylerine Etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Opioit bağımlılığıyla ilgili birçok bilimsel araştırma bulgusu olmasına rağmen, fizyopatolojik süreçler hakkında halen bilinmeyen ve araştırılması gereken alanlar bulunmaktadır. Sinir sisteminde yeni nöron oluşumu ve sinaptogenez gelişimi olarak ifade edilebilen nörogenez, birçok nöropsikiyatrik patolojide bozulmaktadır. Bağımlılık da bu patolojiler arasında yer almaktadır. Apelin sinir sistemindeki bazı bölgelerde sentezlenerek fizyolojik etkilere sahip olan yeni bir peptittir. G protein bağlantılı membran reseptörü aracılı etkiler oluşturmaktadır. Apelin ve reseptörü APJ’nin opioit bağımlılığında rolü hakkında bir araştırma bulgusu bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, morfin bağımlılığı oluşturulmuş sıçanlarda hipotalamus ve hipokampuste apelinerjik sistem gen ekspresyon seviyesinin değişip değişmediğinin araştırılmasıdır. Araştırmanın deneysel aşamalarında 36 adet yetişkin dişi sıçanda morfin bağımlılığı modeli oluşturulmuştur. Kontrol, morfin ve morfin+nalokson şeklinde 3 gruba ayrılan hayvanlar 7 gün boyunca morfin ve morfin+nalokson gruplarına morfin, kontrol grubuna ise serum fizyolojik enjekte edilmiştir. 7. gün sabahında morfin+nalokson grubuna nalokson diğer gruplara ise serum fizyolojik enjekte edilerek hareketleri gözlemlenmiştir. Deneylerin sonunda hayvanların beyin dokuları çıkarılarak hipokampus dokuları elde edilmiştir. Hipokampusta apelin ve APJ gen ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Davranış bulguları morfin bağımlılığının belirgin olarak oluştuğunu göstermiştir. MRF grubundaki apelin gen ekspresyon düzeyi anlamlı olmasa da artış göstermiştir. Bu bulgular bağımlılık süreçlerinin, muhtemelen azalan nörogenezin kompanze edilmesine yönelik olarak hipokampustaki apelin ifade düzeyini artırabileceğini düşündürmektedir.
Although there are many scientific research findings about opioit addiction, there are still unknown and research areas about the pathophysiological processes. Neurogenesis, which can be expressed as the formation of new neurons and the development of synaptogenesis in the nervous system, is impaired in many neuropsychiatric pathologies. Addiction is among these pathologies. Apelin is a new peptite that has physiological effects by being synthesized in some regions of the nervous system. G protein-coupled membrane receptor mediated effects. There are no research findings on the role of apelin and its receptor APJ in opioit addiction. The aim of this study is to investigate whether apelinergic system gene expression levels change in hypothalamus and hippocampus in morphine-dependent rats. In the experimental stages of the study, a morphine addiction model was created in 36 adult female rats. Animals divided into 3 groups as control, morphine and morphine+naloxone were injected with morphine to the morphine and morphine+naloxone groups, and saline to the control group for 7 days. On the morning of the 7th day, morphine+naloxone group was injected with naloxone and the other groups were injected with physiological saline and their movements were observed. At the end of the experiments, the brain tissues of the animals were removed and hippocampus tissues were obtained. Apelin and APJ gene expression level markers in the hippocampus were analyzed. Behavioral findings reveal that morphine dependence is obviously occurred. The apelin gene expression level in the MRF group increased, although not significantly. These findings suggest that opioid dependency processes may increase apelin expression in the hippocampus, possibly to compensate for decreased neurogenesis.

Apelin, APJ, hipokampus, morfin, nalokson, hippocampus, morphine, naloxone

Yıldız, İ. (2021). Sıçanlardaki morfin bağımlılığının hipokampal apelin ve apelin reseptörü gen ekspresyon düzeylerine etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.