Elisha Ben Abuyah örneğinde Yahudilikte küfür

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu tez çalışmasında, Elisha ben Abuyah örneği üzerinden Yahudilikte küfür konusu incelenmektedir. Elisha ben Abuyah örneği ile Yahudi toplumunda önemli bir tartışma ve konuşma noktalarından biri olarak kabul edilen küfür konusu; dinî, etik ve felsefî boyutları ile ele alınmaya çalışılmıştır. Tez, Elisha ben Abuyah'ın küfür eylemlerini ve bu eylemlerin dinî düşünceye etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Tez çalışmasında Elisha ben Abuyah'ın hayatı ve öğretisi genel bir biçimde sunularak küfür kabul edilen fiilleri ele alınmış ve bunun neticesinde bahsedilen eylemlerin Yahudi toplumunda nasıl algılandığı incelenmiştir. Dinî toplum içinde önemli bir mesele olan Yahudilikte "küfür" algısı ciddi bir günah olarak kabul edilmiş ve Tanrı'ya yahut dinî değerlere karşı saygısızlık ya da hakaret etme anlamına karşılık gelmiştir. Genellikle ağır bir suç olarak kabul edilen küfür olgusunun, dinî inançların muhafaza edilmesini ve toplumsal normların sürdürülmesini tehdit eden bir eylem olarak algılanması neticesinde ciddi cezalarla önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu suçun karşılığı toplumun dinî otoriteleri veya mahkemeleri tarafından ele alınmış ve dinî yasaların uygulanması ile cezalandırılmıştır. Elisha ben Abuyah, Yahudilikte küfür algısı konusunda önemli bir örnek olarak kabul edilmiştir. Elisha ben Abuyah başlangıçta dindar bir bilge olarak tanınmış ancak zamanla Yahudi inançlarından sapmış olarak kabul edilmenin ardından toplumdan ihraç edilmiştir. Elisha'nın söylemleri ve eylemleri Yahudi toplumunda ciddi bir tepkiye sebebiyet vermiş ve dinî düşüncede tartışmalara yol açmıştır. Küfürün toplum üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayan Elisha ben Abuyah'ın eylemleri, Yahudi toplumunun temel inançlarına ve değerlerine bir tehdit olarak kabul edilmenin yanı sıra inanç sisteminde saygı, ahlak ve dinî değerlere bağlılığın önemini anlamaya katkı sağlamıştır.
This thesis examines the issue of blasphemy in Judaism through the example of Elisha ben Abuyah. With the example of Elisha ben Abuyah, the issue of blasphemy, which is accepted as one of the important discussion and talking points in the Jewish society, is tried to be handled with its religious, ethical and philosophical dimensions. The thesis aims to analyze Elisha ben Abuyah's acts of blasphemy and their impact on religious thought. In the thesis, Elisha ben Abuyah's life and teachings are presented in a general way, and his acts that are considered blasphemous are discussed, and as a result, how these acts are perceived in the Jewish society is examined. In Judaism, which is an important issue within the religious community, the perception of "blasphemy" is considered a serious sin and corresponds to disrespect or insult against God or religious values. The phenomenon of blasphemy, which is generally regarded as a serious offense, is perceived as an action that threatens the preservation of religious beliefs and the maintenance of social norms, and as a result, it has been tried to be prevented with serious penalties. This offense was dealt with by the religious authorities or courts of the society and punished by the application of religious laws. Elisha ben Abuyah has been recognized as an important example of the perception of blasphemy in Judaism. Elisha ben Abuyah was initially recognized as a pious sage, but over time he was considered to have deviated from Jewish beliefs and was expelled from the community. Elisha's rhetoric and actions caused a serious reaction in the Jewish community and led to debates in religious thought. Emphasizing the negative effects of blasphemy on society, Elisha ben Abuyah's actions were considered a threat to the core beliefs and values of the Jewish community and contributed to understanding the importance of respect, morality, and adherence to religious values in the belief system.

Yahudilik, Küfür, Dinî Sapma, Talmudik Tartışmalar, Yahudi İnanç Sistemi, Dinî Otorite, Judaism, Blasphemy, Religious Deviation, Talmudic Debates, Jewish Belief System, Religious Authority, Elisha ben Abuyah

Pulluk, M. (2023). Elisha ben Abuyah örneğinde Yahudilikte küfür. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.