Gram-negatif basillerde aminoglikozit direncine sebep olan mekanizmalar

Küçük Resim Yok

1997

Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalın'da çeşitli klinik örneklerden izole edilen Gram negatif basillerde Aminoglikozit direnç mekanizmaları araştırıldı. Çalışmada çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve tedavide sık kullanılan Gentamisin, Anükasin, Tobramisin ve Netilmisin gibi Aminoglikozitlerin birine veya bir kaçma in-vitro direnç gösteren 49 Gram negatif basilin direnç mekanizmaları araştırıldı. 16 Pseudomonas spp susunda en çok ANT(2")-I(%39) enzimi ve pertneabilte(%32) dirence sebep olan mekanizma olarak bulundu. 1 1 adet Hpneumoniaea susunda AAC(6')-I,III ve AAC(3)-ıI enzimleri %24 oranlarında; 10 Kcoli susunda %37 oranında [AAC(3)-IV+ AAC(3)-V] enzimleri, 5 Enterobacter spp susunda AAC(6')-HI enzimleri %100 oranlarında görüldü. Proteus ve C.luteola suşlannda en çok ANT(2")-I ve APH(3')-VI enzimleri bulundu. Bölgesel ilaç kullanım rejiminin bir göstergesi olan aminoglikozit dirençlilik profili belirlenmiş oldu. SUMMARY A study performed at Selçuk Univercity, Medical Faculty Research and Training Hospital to determine resistance behaviour of Gram-negative bacillus species isolated and cultured from patients of different clinics amimgliycoside. Gram Negative 49 species resistant to either one or more amimgliycoside antibiyoticswith the trade of Gentamicin,Amicasine, Tobramicin and Netilmicin found to be studiet were under in-vitro condition to determine the bacterial resistance mechanisms. Pseudomonas strains 16 of them have the impermeability to amimgliycoside (33%) and have ANT(2")-I modyfing enzym resistance at arate of 28%. Eleven strains of K.pneumoniaea had AAC(6')-I,III and AAC(3)-II modyfing enymes resistance at level of 24%. Ten E.coli strains showed [AAC(3)-IV +AAC(3)-V] modyfing enzymes resistance at the rate of 37%. Hundret percent was found in 5 enterobacter strains. Proteus and C.luteola showed resistance only for ANT(2")-I and APH(3')-VI. As a result of this study we have gained some notion on the regional resistance profile of bacterial species against aminogliycoside antibiyotic derivates.

Antibiyotikler, İlaçlara direnç

Sütçü, A. (1997). Gram-negatif basillerde aminoglikozit direncine sebep olan mekanizmalar. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon