Empotanslarda venöz kaçakların farmakokavernozografi ile belirlenmesi

Küçük Resim Yok

1990

1989-1990 yıllarında S.Ü. Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'na empotans şikayeti ile müracaat eden 15 hastanın 9 tanesine farmakokavernozografi, 5 tanesine perfüzyon farmako- kavernozografî uygulandı. Bir hastaya 80 mg intrakavernöz papverin yapıldı. Fakat cevap alınamadığı için, kaver- nozografî yapılamadı. Hastaların birinde yapılan farmakokavernozografi ve perfüzyon farmakokavernozografi sonucunda, venöz kaçak tespit edildi. Ayrıca empotans şikayeti ile gelen bu hastaların kanlannda, prolaktin, total testosteron, FSH, LH seviyelerine bakıldı. Bir hastada total testosteron seviyesinde düşüklük (52,7 ng/ di) bulundu. İki hastanın proloktin seviyesi, hastalarda bulunan ortalama prolaktin seviyesinden yüksek çıkmıştır (sırasıyla 19,2 ng/ml ve 28,6 ng/ml). FSH seviyelerinde istatistiki anlamda önemli farklılık bulunmuştur. Diğer değerlerde önemli bir farklılık bulunamamıştır. Daha sonra kontrol grubunun kanlannda prolaktin, total testosteron, FSH, LH bakıldı ve hasta grubu ile karşılaştırıldı, önemli bir farklılık gözlenemedi. Hasta ve kontrol gruplarının fossa navikularis ve sublingual ateşlerine bakıldı. Anlamlı bir sonuç bulunamadı. Empotansta venöz kaçakların tespitinde farmakokavernozografinin önemli bir yeri olduğu ve iyi bir tanı yöntemi olabileceği kanaatine varıldı.

Erektil disfonksiyon, Erectile dysfunction, Penis, Penis, Radyografi, Radiography, Venöz yetmezlik, Venous insufficiency

Sututan, V. (1990). Empotanslarda venöz kaçakların farmakokavernozografi ile belirlenmesi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon