Konya bölgesinde istemli düşük yapan kadınların sosyodemografik özellikleri

Küçük Resim Yok

1997

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Gelişmekte olan ülkelerde en önemli sağlık problemlerinden birisi 15-49 yaş arası kadınların karşılaştıkları istemli düşüktür. Bu çalışmanın amacı menstrüe; regülasyon (MR) ile istemli düşük yapan kadınların sosyodemografık özelliklerin; tanımlamak ve MR ve bu karakterler arasındaki ilişkiyi ve MR sonrası komplikasyonları ortaya çıkarmaktır. Kasım 1995'de Konya Çocuk ve Kadın Hastanesi'ne istemli düşük için başvuran 111 kadın ile görüşme yapıldı. Bu araştırmada istemli düşüğü etkileyen faktörler tanımlayıcı ve analitik olarak incelendi. Eğitim seviyesi yükseldikçe istemli düşüğü zararlı görme oram da artmaktadır (p<0.05). Kadının gebelik sayısı arttıkça 3 ve üzeri istemli düşük oranı da yükselmektedir (p<0.05). İdeal çocuk sayısı arttıkça istemli gebelik sayısı da artmaktadır (p<0.05). Üç ve üzeri istemli düşüğün en fazla orta, lise ve yüksekokul mezunu kadınlarda bulunması dikkat çekicidir (%25). En fazla düşük hızı mevsimlik işçi hanımlarında tespit edilmiştir (%28). İstemli düşük sıklığı ile kadının nereden başvurduğu, çalışma durumu, yaşayan çocuk sayısı, ilk evlilik yaşı, şu anki yaşı. evlilik süresi ve aile planlaması kullanması arasında önemli istatistiksel ilişki bulunamamıştır (p>0.05). İstemli düşükten sonra erken komplikasyon hızı %28'dir. En sık komplikasyon %12.6 ile karın ağnsıdır.
In developing countries one of the most important health problems is the induced abortion which is met among the women between the ages 15-19. The aim of this study is to describe the sociodemographic characteristics of women who had induced abortion by means of menstruel regulation method (MR) to find out t lie- relationship between these characteristics and MR, and complications after MR. in November 1995 111 women, who applied to Konya Children and Women's Hospitai for induced abortion, were interviewed. In this research the factors which affee: induced abortion have been descriptively, analytically studied. As the standard of education gets, higher the rate of view-point that regards induced abortion as harmfui (p<0.05). As the number of pregnancy of a woman increase three and more-induced abortion rate also increases (p<0.05). As the ideal number of children goes up. the number of induced abortion also goes up (p<0.05). It is remarkable that three and more induced abortion is observed mostly among. The women who graduated from middle, high and higher schools (25%). The highest rate of abortion has been observed among the wives of temporary workers (28%). No considerable statistical relationship between the frequency of induced abortion and where she comes from. their employment status, the number of her living children, her first marriage age. lor present age, how long she has been married, using family planning has been observed (p>0.05). The rate of early complications after induced abortion is 28%. The most frequency complication is abdominal pain with rate 12.6%.

Abortus, Abortion, Kürtaj, Curettage

Günay, K. (1997). Konya bölgesinde istemli düşük yapan kadınların sosyodemografik özellikleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon