Halk hikâyelerinin 8. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, Türk halk hikâyelerini yazma uygulamalarında kullanmanın yaratıcı yazma becerilerine etkisini incelemektir. Çalışmanın problem cümlesi "Öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerinin geliştirilmesinde halk hikâyelerinin etkisi nedir?" sorusudur. Çalışma nitel bir eylem araştırmasıdır. Çalışmada ortaya çıkan veriler "Yazma İçin Değerlendirme Ölçütleri Formu (YİDÖF)" ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma grubu öğrenci gönüllülüğüne göre belirlenmiştir. Çalışmada 7 hafta boyunca Türk halk hikâyelerinden hareketle yaratıcı yazma çalışmaları yapılmıştır. Halk hikâyeleri kullanmanın yaratıcı yazma becerisine etkisi ulaşılan bulgulara göre değerlendirilmiştir. Türk halk hikâyelerinin öğretimi için sınıf düzeyi 8. Sınıf olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; yaratıcı yazma çalışmalarında Türk halk hikâyelerinin kullanılması öğrencilerin yaratıcı yazma becerilerini olumlu yönde etkilemektedir. Öğrenciler, uygulama sürecine ilişkin olumlu görüş bildirmiştir. Uygulamalar sayesinde, öğrencilerin yaratıcı yazmaya yönelik düşünceleri olumlu yönde değişmiştir.
The aim of this study is to examine the effect of using Turkish folk tales in writing practices on creative writing skills. The problem statement of the study is "What is the effect of folk tales on the development of students' creative writing skills?". The study is a qualitative action research. The data obtained in the study were evaluated using the "Writing Evaluation Criteria Form (WECF)" and a semi-structured interview form. The study group was determined on the basis of students' voluntary participation. In the study, creative writing activities were carried out for 7 weeks based on Turkish folk tales. The effect of using folk tales on creative writing skills was evaluated according to the findings. The grade level for teaching Turkish folk tales was determined as 8th grade. According to the results of the research; using Turkish folk tales in creative writing practices positively affects students' creative writing skills. Students expressed positive opinions about the implementation process. Thanks to the practices, students' ideas about creative writing changed positively.

Türk Halk Hikâyesi, Yaratıcı Yazma, Yazma Becerileri, Turkish Folk Tale, Creative Writing, Writing Skills

Saylık Işık, G. (2023). Halk hikâyelerinin 8. sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerilerine etkisi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.