Küçük Resim Yok

1995

Bu çalışma; KOAH'lı olguların akut ataklarında M. catarrhalis görülme sıklığının saptanması; sağlıklı çocuk ve erişkinlerdeki orofaringeal taşıyıcılığın araştırılması amacıyla Mikrobiyoloji Anabilim Dalı rutin la- boratuvannda yapılmıştır. Çalışmada, KOAH'lı olgulardan % 11 (4/36) oranında M. catarrhalis izole edilmiştir. Sağlıklı erişkinlerde % 6 (3/50), çocuklarda % 35 (35/100) orofaringeal taşıyıcılık saptanmıştır. İzole ettiğimiz M. catarrhalis suşlarının en fazla cefuroxime, ceftriaxone, erythromycin, clarythromycin, chloramphenicol, ciprofloxacin duyarlı olduğu; penicillin-G, ampicillin, trimethoprim-sulfamethoxazole'e en fazla direnç kazandığı tespit edilmiştir.

Akciğer hastalıkları-obstrüktif, Enfeksiyon

Akyol, G. (1995). Değişik yaş gruplarında Moraxella Catarrhalis'in orofaringeal taşıyıcılığı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlarda infeksiyon oluşturma sıklığı. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon