Küçük Resim Yok

Erektil disfonksiyon; seksüel ilişki için gerekli olan olan penil ereksiyonun başlatılmasında, sağlanmasında, devamında yetersizlik olarak tanımlanır ve kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda daha sık görülen bir patolojidir. Sildenafil; psikojenik, vasküler, nörojenik erektil disfonksiyon tedavisinde son zamanlarda ilk seçenek olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi alan hastalarda erektil disfonksiyon prevelansım ve bu hastalarda sildenafîlin etkinliğini araştırdık. Çalışma kriterlerine uyan 35 hemodiyaliz 15 periton diyalizi hastası alındı.Hastalann hemoglobin, üre, albumin, total ve serbest testesteron, FSHLH,PTH sonuçlan, yaş, diyaliz süreleri ve kronik renal yetmezliğin etyolojisi kaydedildi.Hastalann beck depresyon skalası ile depresyon dereceleri, doppler ultrasonografi ile penil kan akımları tespit edildi. Hastaların tamamına Erektil Fonksiyon Değerlendirme Formu(HEF)'undan 1,2,3,4,5,15. sorulardan oluşan erektil fonksiyon alam doldurtularak skor 25 ve altmda olanlar erektil disfonksiyon olarak kabul edildi. Tedaviyi kabul eden 30 hastaya(20 hemodiyaliz, 10 periton) cinsel ilişkiden 45'dk önce 25mg'dan başlayarak alman cevaba göre lOOmg'a kadar sildenafil verilerek etkinliği ve yan etkileri kaydedildi. İstatiksel analizde: Mann Whitney U test, Students test, Pearson korelasyon test, Chi-Sguare test ve linear regresyon analizi kullanıldı. IIEF skorlamasına göre hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında erektil disfonksiyon sırasıyla (%71),(%80) bulundu. Bütün hastalarda IIEF skoru ile penil kan akımı ve serbest testesteron arasında pozitif korelasyon(p=0.000,r=0.706 p=0 28,r=0.311), aynı zamanda IIEF skoru ile yaş,yaş ile penil kan akımı arasında negatif korelasyon(p=0.001 r=~0.461, p=0.001 r=- 0.469)bulundu. Hemodiyaliz hastalarında da IIEF skoru ile penil kan akımı, ve Kt/v ve serbest testesteron arasında pozitif korelasyon bulundu(r=0.790,r=0.445,r=0.400).Aym zamanda IIEF skoru ile yaş, penil kan akımı ile yaş arasında negatif korelasyon bulundu(r=-0.475, r=-0.562).Periton diyalizi hastalarında herhangi bir korelasyon yoktu. Sildenafil tedavisi öncesi ve sonrası ITEF skorlan;hemodiyaliz hastalarında 8.10±5.54 'den 23.7G±9.61'e periton diyalizinde 9.90±3.87'den 21.60±10.18'e yükseldi. Sildenafile cevap her iki gurupta da %60 olarak bulundu. 56Tedavi sonrası bütün hastalarda IIEF skoru ile penil kan akımı arasında pozitif korelasyon mevcuttu(r=0.7025). Cevapsız hastalarda cevap veren hastalara göre penil kan akımı daha düşüktü.Lineer regresyon analizine göre penil kan akımı sildenafile cevapta etkili faktör olarak görüldü. Yan etki olarak iki hastada baş ağrısı, iki hastada dispeptik yakınmalar görüldü. Sonuç olarak; erektil disfonksiyon kronik renal yetmezlikte sık görülen bir patoloji olup, tedavisinde sildenafil etkili, tolere edilebilir, noninvaziv bir tedavi olarak kullanılabilir.

Erektil disfonksiyon, Erektil disfonksiyon, Kronik böbrek yetmezliği, Chronic renal failure, Diyaliz, Dialysis

Yıldız, M. (2000). Kronik böbrek yetmezliğinde erektil disfonksiyon prevelansı ve diyaliz hastalarında Sildenafil Sitrat'ın etkinliği. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon