Abdülhalîm Mahmûd (1910-1978) ve düşünce dünyası

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışma, Ezher şeyhi Dr. Abdülhalîm Mahmûd’un (1910-1978) hayatının, düşüncesinin ve eserlerinin İslam felsefesine katkısı hakkında bir çalışmadır. Mahmûd, İslam dünyasının önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Ezher’in şeyhliğini yapmış önemli bir Müslüman âlimdir. Mahmûd; kelâm, felsefe, mantık ve tasavvuf gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapmıştır. Bu alanlardan özellikle tasavvuf ve felsefenin ilişkisiyle ilgilenmiştir. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Abdülhalîm Mahmûd’un hayatından ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölüm ise Mahmûd’un İslam felsefesi tasavvurunu içermektedir.
This study is about Dr. Abdülhalîm Mahmûd (1910-1978), Sheikh of Al-Azhar In this research, I tried to talk about his life, thoughts and works contribution to Islamic philosophy. Mahmûd is one of the leading sheikhs of Azhar, who is one of the leading Muslim scholars and has an important place in the Islamic world. Mahmûd was interested in various fields such as kalam, philosophy, logic and mysticism. However, he was particularly interested in the relationship between Sufism and philosophy. This study consists of two chapters. In the first chapter, his life and works had been mentioned. In the second part, The second chapter includes Mahmud’s conception of Islamic philosophy.

Abdülhalîm Mahmûd, Din ve Felsefenin Uzlaştırılması, Abdülhalîm Mahmûd, Religion and Philosophy Reconciliation

Abdalla, B. A. M. (2022). Abdülhalîm Mahmûd (1910-1978) ve düşünce dünyası. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.