Lojistik Köyü Yer Seçimi ve Türkiye'de Örnek Bir Uygulama

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Lojistik köylerin etkili bir şekilde kullanılabilmesi için en önemli aşama kuruluş yerinin doğru tespit edilmesidir. Maksimum fayda beklenen bir lojistik köyün faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi ve hizmet sunabilmesi için ulaşım türlerine yakın mesafede kurulmuş olmaları gerekmektedir. Yer seçiminin doğru yapılması hem etkinliği hem de verimliliği doğrudan etkilemektedir. Bu noktada yapılan bir hata pek çok olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu çalışmada 5 farklı aday yer arasında belirlenen 5 kritere göre en uygun kurulabilecek lojistik köy yer seçimi problemi ele alınacaktır. Lojistik köy yer seçimi problemi için kullanılacak yöntemler AHP, ELECTRE ve TOPSIS olarak belirlenmiş ve çıkan sonuçların karşılaştırması yapılarak en uygun aday yer seçilmiştir.
The most important step for the effective use of logistics villages is the correct determination of the establishment location. A logistics village can have maximum benefit and carry out its activities and provide services effectively, if it is established in close proximity to different transportation channels. Choosing the right place directly affects both efficiency and productivity of a logistic village. A mistake made at this point causes many negativities. In this study, the problem of choosing the most convenient logistics village location according to the 5 criteria determined among 5 different candidate places will be discussed. The methods to be used for the logistics village location selection problem are determined as AHP, ELECTRE and TOPSIS and the most suitable candidate location is selected by comparing the results.

AHP, Lojistik köy, Yer seçimi problemi, ELECTRE, TOPSIS, Location selection problem, Logistic village

Türkmen, B. (2021). Lojistik köyü yer seçimi ve Türkiye'de örnek bir uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.