Zoladronik asitin rat böbreğine olan toksik etkilerinin araştırılması

2006

Prostat kanseri yaş ile insidansı artan, androjen bağımlı bir hastalıktır. Prostat kanserlerinin%75'i 50-70 yaş arasında görülmektedir. Klinik hastalık gelişen olguların ise yaklaşık 1/5'i letalseyir göstermektedir. Mortalite oranı %2-3 civarındadır. Metastatik Prostat Adenokarsinomutanısı olan hastalarda uygulanan 'Androjen Ablasyonu' ile hastalığın kontrol altına alındığı,ancak bu durumu neredeyse hastaların tamamında androjenden bağımsız bir hastalığın takipettiği bilinmektedir. Bu hastaların %80'inde pekçok morbidite ( Patolojik kemik fraktürü, spinalkord basısı, anemi, kaşeksi, yaygın kemik ağrıları gibi) gelişebilmektedir.Günümüzde herhangi bir kombinasyon tedavi metodu ile Hormona Dirençli ProstatKanserinde sağ kalımı uzatan hiçbir faz III çalışma bulunmamaktadır. Bu durum pek çokaraştırmacıyı destekleyici ve yaşam kalitesini arttırıcı palyatif tedaviler konusunda çalışmalaryapmaya yöneltmiştir. Zoladronik asit, prostat kanseri dahil olmak üzere tüm solid tümörlerdenkaynaklanan malign kemik tutulumu olan hastalarda iskelet komplikasyonlarının azaltılmasında önemlive uzun süreli klinik yarar sağladığı gösterilen ilk bifosfonattır.Uygun dozda ve tedavi şemasında uygulandığında ve hasta monitorizasyonu yapıldığında,zoladronik asit, kemik metastazları olan hastaların tedavisinde önemli bir yaşam kalitesi artışısağlamaktadır.Zoladronik asit nefrotoksik olduğu bilinen bir ajandır.Tedavi boyunca nefrotoksisiteaçısından izlem ve tedbir alınmalıdır.Çalışmamızda Zoladronik asitin nefrotoksik etkisini araştırmayı amaçladık.Bu çalışmada Spreque Dowley cinsi ağırlıkları 250 ile 300 gr arasında değişen 20 adet erkekrat kullanıldı.Ratlar 10'arlı 2 gruba ayrıldılar.Birinci grup kontrol grubu (G-K), ikinci grupzoladronik asit (zometa) verilen zoladronik asit grubu (G-Z) idi.Nefrektomi yapıldıktan sonra tüm gruplardaki örneklerden hazırlanan patolojik preperatlarmodifiye Paller skorlamasına göre tubuler epitel düzleşmesi (0,1), fırçamsı kenar kaybı (0,1,2),sitoplazmik vakuolizasyon (0,1), hücre nekrozu (0,1,2) ve tubuler lümen obstrüksiyonu (0,1,2)açısından değerlendirildi. En yüksek skor 8 olarak değerlendirildi. Ayrıca epitelyum uzunluğu vebazal membran kalınlığı da değerlendirilmeye alındı. Zoladronik asit grubunda nefrotoksisiteyigösteren paller skoru kontrol grubuna kıyasla oldukça yüksek bulundu.Sonuç olarak zoladronik asitin böbrekte hücre nekrozu, tubuler lümen obstrüksiyonu, tubulerepitel düzleşmesi , fırçamsı kenar kaybı ve sitoplazmik vakuolizasyon yaparak nefrotoksik etkigösterdiğini belirledik.Ayrıca bazal membran kalınlaşması ve epitel boyu artışı danefrotoksisitenin diğer göstergeleri idiler.
Bizim çalışmamızda da gösterildiği gibi nefrotoksik bir ajan olan zoladronik asit tedavisiesnasında yakından renal izlem yapılmalıdır.Ayrıca nefrotoksisiteyi minimalize etmek içinkombine tedavi alternatifleri geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.8. SUMMARYProstate cancer is a disease related to androgen the incidence of which increases inproportion to age. 75% of prostate cancer cases are observed in people between the ages of 50 and70. Approximately one-fifth of the clinical cases pose lethal results. The mortality rate is around 2-3%. It is known that the disease can be controlled by `Androgen Ablation?, but that the diseaseresists androgen ablation in almost all cases. Much morbidity (pathological bone fractures,pressure on spinal cord, anemia, cachexia, multiple pain in bones, etc.) develops in 80% of thosepatients.Currently there is no phase lll study which lengthens prognosis in Hormone ResistantProstate Cancer with the help of any combination therapy. This therefore has led many researchersto pursuing studies on supportive symptomatic treatments to enhance the quality of patents? lives.Zoladronic acid is the first biphosphonate that was shown to provide a significant and long-lastingclinical benefit in reducing skeletal complications in patients with malign bone invasion of thedisease resulted from all solid tumors, including prostate cancer.When it is applied in accordance with an appropriate dose and treatment scheme and whenthe patient is monitored properly, zoladronic acid provides a considerable increase in the quality oflife of patients with bone invasion incidents. Zoladronic acid is an agent known to be nephrotoxic.Considering nephrotoxicity, necessary precautions must be taken and the patients must be carefullymonitored during treatment.In our study, we aimed at researching the nephrotoxicity of Zoladronic acid.In the study, 20 Spreque Dowley breed male rats weighing 250-300 grams were used. Therats were divided into two groups of 10. The first was the control group (G-K), and the second waszoladronic acid group (G-Z), to which zoladronic acid (zometa) treatment was applied.After nephrectomy, the pathologic samples taken from all groups were evaluatedaccording to Paller?s scoring method from the points of tubular epithelial flatting (0,1), brushborder line loss (0,1,2), cytoplasm vacuolization (0,1), cellular necrosis (0,1,2), and tubular lumenobstruction (0,1,2,). The highest score was found to be 8. Epithelium length and basal membranethickness were also evaluated. Paller score indicating nephrotoxicity in zoladronic acid group wasconsiderably higher than that of the control group.As a result, we determined that zoladronic acid leads to nephrotoxicity by causing tubularepithelial flatting, brush border line loss, cytoplasmic vacuolization, cellular necrosis, and tubular.

Zoladronik asit, Zoladronic acid, Rat böbreği, Rat kidney, Toksik etki, Toxic effect

Sağlık, L. (2006). Zoladronik asitin rat böbreğine olan toksik etkilerinin araştırılması. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon