Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmamızın amacı, ülkemiz için yeni sayılan 4+4+4 eğitim projesinin ilk iki 4+4 nü oluşturan ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin dini yaşayışlarının incelenmesi üzerine yapılan sosyolojik bir araştırmadır. Konya merkez üç ilçedeki ilköğretim okulları dediğimiz ilkokul, ortaokul ve imam-hatip Ortaokullarındaki öğretmenlerin dini yaşayışlarının incelenmesini teşkil etmektedir. Öğretmenlerin dini yaşayışlarının ve davranışlarının incelenmesi yani, öğretmenlerin dini anlayışları ve inançlarının, somut toplumsal gerçek içerisinde nasıl tezahür ettiklerini ve nasıl uygulandıklarını; çoğu zaman farkında olmasalar bile, hayat ve ilişkilerini nasıl biçimlendirdiklerini tespit etmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, üç merkez ilçe ilköğretim okullarından örnekleme yöntemine ve öğretmen sayılarına göre yeteri kadar seçilen öğretmenin dini yaşayışlarından hareketle çeşitli değişkenler ışığında karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Araştırmamızdaki amacımız öğretmenlerin dini yaşayışlarındaki farklılaşmaya etki edebileceği düşünülen cinsiyet, yaş, eğitim, branş, yetiştiği çevre, kimlik, dindarlık düzeyi gibi değişkenlerle ele alınarak, değişmeler arasındaki ilişkileri, etki ve tepkileri ele alarak, öğretmenlerin dini yaşayışları sosyolojik olarak incelenmiştir. Bu çerçevede çoğu ampirik araştırmada olduğu gibi, bu araştırmada da örnekleme tekniğine başvurulmuş olup; ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerden 419 kadın 397 erkek olmak üzere toplam 816 kişi ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.
This sociological research has been done on religious life of teachers at primary schools which constitute the first two 4+4 phase of the 4+4+4 Education System regarded as a new standard in our country. This study includes analyzing teachers ' religious life employed in primary schools , secondary schools and Imam Hatip secondary schools located in three central provinces of Konya. The study comprises how teachers' religious understandings / conceptions and beliefs appear and are practised in concrete social reality and how they shape their life and relations without even realizing . For this purpose, enough number of teachers have been selected based on the sampling method and from this point and with the consideration of various factors comparisons have been made . In this research differentiation in teachers ' religious life determined by gender, age, education level, field , environment in which they were raised , identity , piety level and the relationship between these factors , action and reaction have been analyzed . Within this scope , like in many empirical social( sociological ) research , sampling method has been implemented and a poll has been conducted with 816 people. 419 of them are women and 397 of those are men.

Doktora Tezi

Dindarlık, Dindarlığın Boyutları, İlköğretim, Öğretmenler, Din Sosyolojisi, Primary School, Secondary School, Teachers, Sociology of religion, Religiosity, Dimensions of Religiosity

Yavuz, Ş. (2019). İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin dini yaşayışları üzerine sosyolojik bir araştırma "Konya örneği". (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.