Dini kavramların semantik analiz yoluyla öğretiminin imkan ve sınırları

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Dini kavramların öğretimi konusunda semantik analiz yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, nicel verilere dayalı deneysel desende yürütülmüştür. Söz konusu desende kontrol ve deney grupları oluşturulmuş, deney öncesi ve deney sonrası ölçümler yapılmıştır. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerine 1 aylık süreyle gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının her birinde 20 öğrencinin homojen olarak bulunması hedeflenmiştir. Araştırmada iki adet veri toplama aracı kullanılmıştır: Öğrencilerin din eğitimi süreçlerinde dini kavramların öğretiminde semantik analiz yönteminin etkisini ölçmek amacıyla başarı testi, deney grubundaki öğrencilerin semantik analiz yöntemi süreci sonrasındaki düşüncelerini öğrenmek için ise değerlendirme formu. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında verilerin normallik dağılımları test edilmiş, normal dağılım sergilendiğinden parametrik analizlere dayalı istatistikler kullanılmıştır. Araştırma sonrası elde edilen veriler, katılımcılara ait bağımsız değişkenler ve deney grubu katılımcılarına uygulanan değerlendirme formu verileriyle kıyaslanarak, t-testi, anova, ancova gibi çeşitli veri analiz yöntemleriyle yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonrasında, dini kavramların öğretimi aşamalarında başvurulacak semantik analizlerin öğrenci akademik başarısına ve kalıcılığa anlamlı katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
This research has been conducted on experimental design that is based on quantitative data. It aims to identify the effect of semantic analyze method about teaching the religious concepts to students' academic success and permanence. Experimental groups were formed in this design , and before and after experiment the measurements were performed. The research was applied for a month to the students of Faculty of Theology, Nevsehir Hacıbektas University in spring term of 2017-2018 education year. It was aimed that there would be homogenously 20 students in each experiment and control group. 2 means of data gathering were used for research : Achievement test to assess the effect of semantic analyze method on teaching religious concepts during the religious education of the students and attitude scale to assess the attitude of the students in experiment group after semantic analyze method period. For data analysis and interpretation, the normality distribution of data was tested, because of the normality distributions , statistics that based on parametic analyze were used. The data gathered after research were tried to interpret with the data analyze methods like anova , ancova and t-test by comparing with the data of evaluation form applied to participants of experiment group and independent variables that belong to participants. After research, we have concluded that semantic analyses that will be applied in the periods of teaching religious concepts contribute considerably to academic success and permanence.

Doktora Tezi

Kavram, Kavram Öğrenme, Kavram Öğretme, Din Eğitimi, Semantik, Anlambilim, Anlam, Anlam Daralması, Anlam Genişlemesi, Anlam Kayması, Concept, Learning Concept, Teaching Concept, Religion Education, Semantics, Mean, Semantic Restriction, Semantic Extension, Semantic Shift

Çetinel, H. (2018). Dini kavramların semantik analiz yoluyla öğretiminin imkan ve sınırları. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.