Mirât-ı Târîh-i Osmânî

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Rüştiye mekteplerine tarih dersleri konulmasının ardından sistemli bir tarih ders kitabı lüzumu görüldü. Bu ihtiyaç üzerine Aziz, Sami ve Şevki Beyler, Osman Gazi'den başlayıp II. Abdülhamid devrine kadar yaşamış olan bütün padişahları konu alan Mirât-ı Târîh-i Osmânî adlı ders kitabını kaleme almışlardır. Bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde esere kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde Mirât-ı Târîh-i Osmânî'nin transkripsiyonu, ikinci bölümde eserin değerlendirilmesi ve bazı konuların mukayesesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
After the introduction of history courses in the junior high schools, the need for a systematic history textbook became apparent. In response to this need, Mr. Aziz, Mr. Sami and Mr. Şevki wrote the textbook Mirât-ı Târîh-i Osmânî, which covers all the sultans who lived from Osman Gazi until the reign of Abdülhamid II. This study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction part of the study, the work is briefly mentioned. In the first part, the transcription of Mirât-ı Târîh-i Osmânî, in the second part, the evaluation of the work and the comparison of some subjects were made. In the conclusion, a general evaluation is made.

Mirât-ı Târîh-i Osmânî, Sami, Aziz, Şevki, Osmanlı Devleti, Osmanlı Tarihi, Mirât-ı Târîh-i Osmânî, Aziz, Sami, Şevki, Ottoman State, Ottoman History

Mamur, V. (2023). Mirât-ı Târîh-i Osmânî. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Konya.