Proton pompa inhibitörü ilaçların umbilikal arter üzerine etkileri

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu in vitro çalışmada proton pompa inhibitörü (PPİ) olan omeprezol, esomeprazol ve pantoprazolun bazal tonus düzeyinde ve serotonin (5-HT, 10-6 M) ile önkasılma oluşturulan umbilikal arter üzerine olan etkileri ve bu etkide nitrik oksitin rolü araştırılmıştır. Umbilikal arter halkaları sıcaklığı 37°C’ de sabit tutulan %95 O2-%5 CO2 karışımı ile gazlandırılan ve Krebs-Henseleit (KHS) solüsyonu içeren 10 ml’lik izole organ banyolarına alındı. Uygulanan prosedürlere verilen cevaplar izometrik olarak kaydedildi. Umbilikal arter halkalarının bazal tonusu üzerine PPİ’lerin etkilerinin araştırıldığı bölümde, kümülatif tarzda banyoya uygulanan esomeprazol (10-8 M- 10-4 M) veya pantoprazol (10-8 - 10-4 M) dokuların bazal tonusunu etkilemedi. Kümülatif olarak uygulanan omeprazol ise düşük dozlarda (10-8 M - 10-6 M) bazal tonusu etkilemedi; ancak 10-5 M ve 10-4 M konsantrasyonlarda umbilikal arterlerde kasılma oluşturdu. Organ banyosuna kümülatif olarak uygulanan omeprazol düşük konsantrasyonlarda (10-8 M - 10-6 M), 5-HT ile alınan maksimum kasılma cevaplarını anlamlı olarak inhibe etti; yüksek konstrasyonlarda (10-5 M – 10-4 M) ise umbilikal arter halkalarında doza bağlı olarak artan kasılma cevabı oluşturdu. Esomeprazol ve pantoprazol (10-8 M - 10-4 M), 5-HT ile alınan maksimum kasılma cevaplarını anlamlı olarak azalttı. Dokuların L-NAME ile inkübe edilmesi PPİ’lerin umbilikal arter halkaları üzerine olan etkilerini değiştirmedi. Bu sonuçlar, umbilikal arterlerde omeprazolun yüksek konsantrasyonlarda bazal tonus düzeyinde ve ön kasılma uygulanan dokularda kasılma cevabı oluşturduğunu; önkasılma uygulanan dokularda pantoprazolun ise omeprazol ve esomeprazole daha fazla gevşetici etki yaptığını ve PPİ’lerin etkilerine nitrik oksitin aracılık etmediğini göstermektedir.
In this in vitro study, the effects of omeprezole, esomeprazole and pantoprazole, which are proton pump inhibitors (PPI), on the basal tone level and on the umbilical artery that pre-contracted with serotonin (5-HT, 10-6 M) and the role of nitric oxide in this effect were researched. Umbilical artery rings were taken into 10 ml isolated organ baths containing Krebs-Henseleit (KHS) solution and gassed with a mixture of 95% O2-5% CO2, the temperature of which was kept constant at 37°C. Responses to the applied procedures were recorded isometrically. In the section where the effects of PPIs on the basal tone of the umbilical artery rings were investigated, esomeprazole (10-8 M -10-4 M) or pantoprazole (10-8 M -10-4 M) applied cumulatively to the bath did not effect the basal tone of the tissues. Cumulatively applied omeprazole did not effect basal tone at low doses (10-8 M -10-6 M) but contraction in the umbilical arteries at 10-5 M and 10-4 M concentrations. Omeprazole applied cumulatively to the organ bath at low concentrations (10-8 M - 10- 6 M) significantly inhibited the maximal contractile responses with 5-HT; At high concentrations (10-5 M - 10-4 M), it caused an increased contractile response in the umbilical artery rings depending on the dose. Esomeprazole and pantoprazole (10-8 M - 10-4 M) significantly reduced the maximal contractile responses with 5-HT. Incubation of tissues with L-NAME did not alter the effects of PPIs on umbilical artery rings. These results showed that omeprazole at high concentrations in the umbilical arteries produced a contraction response at the basal tone level and in the precontracted tissues; shows that pantoprazole has a more relaxing effect than omeprazole and esomeprazole in pre-contracted tissues, and that the effects of PPIs are not mediated by nitric oxide.

Esomeprazol, Omeprazol, Pantoprazol, Proton pompası inhibitörü, Umbilikal arter, Esomeprazole, Omeprazole, Pantoprazole, Proton pump inhibitor, Umbilical artery

Öz, E. T. (2022). Proton pompa inhibitörü ilaçların umbilikal arter üzerine etkileri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, Konya.