Hibrit sistem ile oluşturulan mikro şebekede enerji yönetimi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Son zamanlarda elektrik enerjisi ihtiyacı dünya nüfusunun çoğalması, sanayinin gelişmesi vb. sebeplerden dolayı artmaktadır. Bu artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim artmaya başlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için farklı enerji kaynaklarının birlikte kullanıldığı hibrit (karma) sistemler tercih edilmektedir. Bunun sebebi yenilenebilir enerji kaynaklarının çalışma saatlerinin farklılık göstermesidir. Enerji depolama sisteminin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte kullanılması kararsız ve kesintili olan yenilenebilir enerji kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanımını sağlamıştır. Tez çalışmasında değişken ve kararsız bir yapıya sahip olan yenilenebilir enerji kaynakları güneş ve rüzgârın olduğu hibrit sistem ve bu sisteme entegre edilen depolama sistemi ile birlikte kesintisiz ve kaliteli bir enerji üretimi için çeşitli işletme senaryoları belirlenmiştir. Bu işletme senaryolarına göre enerjinin verimli bir şekilde yönetimi gerçekleştirilmiştir. Enerji yönetimi sayesinde çalışma koşulları ve güçler değerlendirilerek sistemin kontrolü sağlanmıştır.
Recently, the need for electrical energy has increased with the increase of the world population, the development of industry and so on. increasing for a number of reasons. In order to meet this increasing energy need, the tendency to renewable energy sources has started to increase. In order to increase the use of renewable energy sources, hybrid (mixed) systems in which different energy sources are used together are preferred. The reason for this is that the working hours of renewable energy sources vary. The use of energy storage system together with renewable energy sources has provided more efficient and effective use of unstable and intermittent renewable energy sources. Uninterrupted and high quality energy production was realized with the hybrid system with renewable energy sources, sun and wind, which has a variable and unstable structure, and the storage system integrated into this system. In the thesis study, the working conditions of the scenarios were determined and the energy was managed efficiently according to these conditions. Thanks to energy management, the system was controlled by evaluating working conditions and powers.

Akıllı Enerji Yönetimi, Hibrit Enerji Depolama, Mikro Şebeke, Smart Energy Management, Hybrid Energy Storage, Micro Grid

Polat, H. (2022). Hibrit sistem ile oluşturulan mikro şebekede enerji yönetimi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik ve Elektronik Anabilim Dalı, Konya.