Helicobakter pylori'nin kronik otitis media etiyopatogenezindeki olası rolü.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Kronik otitis media (KOM) tüm dünyada sıkça görülen ve sosyal bir sorun olarak da değerlendirilen bir hastalıktır. Kişinin lisan gelişimini, iletişimini, kavrama yeteneğini ve okul başarısını etkileyebilmektedir (1). Helicobacter pylori (H. pylori) ise dünya nüfusunun yarıdan fazlasında görülen, kronik bir enfeksiyon hastalığının etyolojik ajanıdır. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran %50-90 iken, gelişmiş ülkelerde %20-50'dir.Bu çalışmayla, KOM'lı hastaların orta kulaklarında H. pylori kolonizasyonu varlığını araştırarak, KOM etiyopatogenezinde olası rolünün tartışılması amaçlandı. Operasyon öncesi üre nefes testi ve gaita antijen testi ile hastalarda H. pylori varlığı araştırıldı. Kronik süpüratif otitis media tanılı hastaların, promontoryum mukozalarından, varsa kolesteatom dokularından forceps yardımıyla biyopsi alındı. Operasyon sırasında alınan materyallerde H. pylori tespiti PCR (Polimerase Chain Reaction) ve hızlı üreaz testi ile yapıldı.19 hastadan alınan doku örnekleri çalışmaya alındı. 19 KOM'lı örneğin 3 (%15.7)'ünde pozitif sonuç elde edildi. Orta kulaklarında pozitif sonuç elde ettiğimiz 3 hastanın üre nefes testi sonuçlarının sadece bir tanesinde pozitif sonuç bulundu. Gaita antijeni testi sonucu ise hepsinde negatifti.H. pylori'nin otitis media etyopatogenezindeki olası rolünü ortaya koymak için daha geniş çalışma grubuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Chronic otitis media (COM), is frequently seen all over the world and it is also regarded as a social disease. It affects the language development, communication, understanding ability and school success of the individuals. Helicobacter pylori (H. pylori) is an etiological agent of an infectious disease that is seen more than half of the world population. This rate is 50-90% in developing countries while it is 20-50% in developed countries.In this study it was aimed to investigate the existence of H. pylori colonization in middle ear of the patients with COM and its possible role in COM etiopathogenesis. Before the operation some tests, such as urea breath test and stool antigen tests were done and the existence of H. pylori was investigated. From the patients with chronic suppurative otitis media, biopsy samples was taken from promontorium mucosal membrane and if exist, from cholesteatoma tissues by the help of forceps. From samples which was taken during the operation, H. pylori detection were performed by PCR (Polimerase Chain Reaction) and rapid urease test.Tissue samples taken from 19 patients, were included into the study. We detected positive results in 3 of the 19 patients with COM (15.7%). Only one of the urea breath test of the 3 patients that have positive result in middle ear positive result was found. Stool antigen test was negative for all subjects.Further study groups are needed to define the role of the H. pylori in otitis media etiopathogenesis.

Etyopatogenez = Etiopathogenesis ; Helicobacter pylori = Helicobacter pylori ; Kulak hastalıkları = Ear diseases ; Otitis media = Otitis media ; Polimeraz zincirleme reaksiyonu = Polymerase chain reaction, Etyopatogenez., Etiopathogenesis., Helicobacter pylori., Kulak hastalıkları., Ear diseases., Otitis media-suppurative., Otitis media-suppurative.

Kelekçi, İ. H. (2008). Helicobakter pylori'nin kronik otitis media etiyopatogenezindeki olası rolü. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon