Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Endometriyum kanseri, kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser tipidir. Endometriyum kanseri tedavi seçenekleri, cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hormonal tedavi veya bunların kombinasyonlarını içerir. Geleneksel kanser tedavilerinin terapötik etkinliğinin ciddi yan etkileri ve sınırları; tamamlayıcı ve alternatif ilaçların yaygın olarak kullanılmasına yol açtı. Bu çeşitli tedavi yöntemleri arasında kanıtlanabilir anti-tümör aktivitesi olan geleneksel ilaçlar tercih edilmeye başlandı. Geraniol, aromatik bitkilerin uçucu yağlarından elde edilen asiklik bir monoterpen alkolüdür. Geraniolün doz bağımlı endometriyal kanser hücre hattı olan Ishikawa hücre hattı üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlandı. Geraniol'ün Ishikawa hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi MTT testi ile belirlendi. Tespit edilen IC50 dozu ile RT-qPCR ile Apoptoz-İlişkili Genlerin mRNA Ekspresyon Analizi gerçekleştirildi.IC50 dozu uygulandıktan sonra DAPI immunüfloresan boyası ile çekirdekler sayıldı ve yara iyileşmesi testi ile hücre göçü değerlendirildi. Çekirdekleri DAPI ile boyanan hücreler sayıldı ve kontrol hücrelerine göre IC50 dozu uygulanan hücrelerde istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edildi. Geraniol IC50 dozunun Ischikawa hücrelerinde kontrol hücreleri ile karşılaştırıldığında hücre göçünü önemli ölçüde azalttığı tesbit edildi. IC50 doz grubu, kontrol grubu hücreleri ile mRNA ekspresyon düzeylerine göre karşılaştırıldığında Bax, kaspaz-3, kaspaz-8, sitokrom C ve Fas genlerinde anlamlı bir artış, Bcl-2 geninde ise anlamlı bir azalış gözlemlenmiştir. Çalışmamızda Geraiolun apoptozisi indükleyerek hücre canlılığını etkilemesi ve hücre göçünü azaltması, bir antikanser ajan olarak değerlendirilebilme özelliğini ortaya koymuştur. Geraniolun anti kanser özelliklerini in vivo çalışmalarda denenmesi ve sonuçlarının değerlendirilmesi, yeni tedavi stratejileri geliştirmek için daha fazla araştırmanın önünü açacak ve bilgi birikimi sağlayacaktır.
Endometrial cancer is the most common type of cancer in the female reproductive system. Endometrial cancer treatment options include surgery, chemotherapy, radiotherapy, hormonal therapy, or combinations of them. Complementary and alternative medications have led to widespread use, because of serious side effects and limits of the therapeutic efficacy of conventional cancer treatments. Among these various treatment methods, conventional drugs with demonstrable anti-tumor activity have begun to be preferred. Geraniol is an acyclic monoterpene alcohol derived from essential oils of aromatic plants. The aim of this study was to investigate the effects of dosedependent Geraniol on Ishikawa endometrial cancer cell line. The cytotoxic effect of Geraniol on Ishikawa cells was determined by MTT test. mRNA Expression Analysis of Apoptosis-Related Genes was determined by RT-qPCR with IC50 dose of Geraniol. After IC50 dose was applied, nuclei were counted with DAPI immunofluorescence dye and cell migration was evaluated by wound healing test.Cells nuclei were stained with DAPI were counted and a statistically significant decrease was detected in cells treated with IC50 dose compared to control cells. The dose of Geraniol IC50 was found to significantly reduce cell migration in Ischikawa cells as compared to control cells. A significant increase in Bax, caspase3, caspase-8, cytochrome C and Fas genes and a significant decrease in Bcl-2 gene were observed when IC50 dose group was compared with control group cells according to mRNA expression levels. In our study, the effect of Geraiol on cell viability by inducing apoptosis and decreasing cell migration revealed that it can be evaluated as an anticancer agent. Testing the anti-cancer properties of geraniol in in vivo studies and evaluating the results will pave the way for further research and develop knowledge to develop new therapeutic strategies.

Apoptozis, Geraniol, Ishikawa, Apoptosis

Kuzu, B. (2019). Geraniolun ıshikawa hücrelerine potansiyel antikanser etkilerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Histoloji Ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Konya.