Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışmanın amacı, rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarını tercih eden üniversite öğrencilerinin sağlık çıktıları ve mutluluk düzeyleri üzerine etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırma grubunu Konya ilinde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde öğrenim gören 226 (%74,3) kadın ve 78 (%25,7) erkek öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada araştırma amaçlarına uygun olarak, “Betimsel” araştırma modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Katılımcı Formu, Oxford Mutluluk Ölçeği ve Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 315 öğrenciye ulaşılmış olup 11 öğrencinin birden fazla kodlama yaptığı tespit edilmiştir. 11 form elenerek 304 veri SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine yönelik gerçekleştirilen Çarpıklık ve Basıklık test sonuçlarına göre verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterdiği saptandıktan sonra, 2 seçenekli bağımsız değişkenler için bağımsız örneklemler t-testi, ikiden fazla seçeneğe sahip değişkenler için ise tek yönlü varyans analizi (Anova) gerçekleştirilmiştir. İlgili ölçekler arasındaki ilişkiyi tespit etmeye yönelik olarak ise “Pearson Korelasyon” analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; araştırma grubuna uygulanan Oxford Mutluluk Ölçeği ve Rekreasyonda Algılanan Sağlık Çıktıları Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark ortaya çıkmıştır. Cinsiyet değişkenine göre herhangi anlamlı bir sonuca ulaşılamazken yaş, serbest zaman aktivitelerine katılım, gelir durumu, sahip olunan günlük serbest zaman süresi, halk oyunlarına katılım süresi, fakülte değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
The aim of this study is to investigate whether there is an effect on health outcomes and happiness levels of university students who prefer folk dances as a recreational activity. The research group consists of 226 (74.3%) female and 78 (25.7%) male students studying at Necmettin Erbakan University, KTO Karatay University and Selçuk University in Konya. In the study, "Descriptive" research model was used in accordance with the research purposes. Participant Form, Oxford Happiness Scale, and Recreation Perceived Health Outcomes Scale were used as data collection tools. Within the scope of the research, 315 students were reached and it was determined that 11 students made more than one coding. 11 forms were eliminated and 304 data were analyzed with SPSS 23.0 program. According to the results of the Skewness and Kurtosis test performed to determine whether the data are normally distributed or not, it was determined that the data showed a normal distribution. After it was determined that the data showed normal distribution, independent samples t-test was performed for independent variables with 2 options, and one-way analysis of variance (Anova) was performed for variables with more than two options. Pearson Correlation analysis was carried out to determine the relationship between the related scales.As a result of the study; There was a statistically significant difference between the Oxford Happiness Scale applied to the research group and the Perceived Health Outcomes in Recreation Scale. While no significant result could be reached according to the gender variable, significant differences were found in age, participation in leisure time activities, income status, daily free time, participation in folk dances, and faculty variables.

Rekreasyon, Mutluluk, Sağlık Çıktıları, Halk Oyunları, Recreation, Happiness, Health Outcomes, Folk Dances

Kurkmazlı, E. (2022). Rekreasyonel bir faaliyet olarak halk oyunlarına katılan üniversite öğrencilerinin sağlık çıktıları ve mutluluk düzeylerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Rekreasyon Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.