Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Bu araştırmada 2022 -2023 eğitim-öğretim yılında 7. sınıflarda ve 8. sınıflarda okutulan MEB fen bilimleri ders kitapları ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılında yayınlanan fen bilimleri dersi öğretim programının bilimsel süreç becerileri bakımından incelenmesi amaçlanmaktadır. 7. sınıf ve 8. Sınıf fen bilimleri ders kitapları ile ve öğretim programı geliştirilen değerlendirme formları kullanılarak doküman incelemesi yoluyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, 7. sınıf ve 8. sınıf fen bilimleri ders kitapları ve öğretim programı arasındaki uyum ki-kare testi aracılığıyla belirlenmiştir. Analizler sonucunda, 7. sınıf ve 8. sınıf ders kitaplarının fizik ünitelerindeki etkinlik ve soruların ölçmeyi hedeflediği bilimsel süreç becerileri ile öğretim programındaki kazanımların içerdiği bilimsel süreç becerileri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. 7. sınıf fen bilimleri ders kitabı fizik ünitelerindeki deneysel becerileri içerme oranı yaklaşık olarak %20 iken, öğretim programında yaklaşık %6'sı deneysel becerileri ölçmeyi hedeflemiştir. Ayrıca 8. sınıf fen bilimleri ders kitabı fizik ünitelerindeki deneysel becerileri içerme oranı yaklaşık olarak %17 iken, öğretim programında yaklaşık %10'u deneysel becerileri ölçmeyi hedeflemiştir. Bu durum kitap ve öğretim programı arasındaki uyumsuzluğun sebebi olarak görülmüştür. Bu sonuca göre, 7. sınıf ve 8. sınıf fen bilimleri ders kitaplarındaki etkinlik ve sorular ile öğretim programındaki kazanımlarda yer alan deneysel süreç becerilerinin birbiri ile uyumlu olarak arttırılması önerilmektedir.
In this research, it is aimed to examine the book published for the science course by the Ministry of Education taught in 7th and 8th grades in the 2022-2023 academic year and the science course curriculum published by the Ministry of National Education in 2018 in terms of scientific process skills. This study was evaluated through document analysis using 7th grade and 8th grade science course books and evaluation forms developed for the curriculum. In addition, the compatibility between the science curriculum and coursebooks of 7th and 8th grades was determined through the chi-square test. As a result of the analyzes, it was found that there was no significant relationship between the scientific process skills included in the curriculum and the science process skills that the activities and questions aimed to measure in the physics units of the 7th and 8th grade course books. While the ratio of 7th grade science course book physics units to include experimental skills is approximately 20%, it is seen that approximately 6% of the curriculum aims to measure experimental skills. In addition, while the ratio of 8th grade science course book physics units to include experimental skills is approximately 17%, it is seen that approximately 10% of the curriculum aims to measure experimental skills. This situation was seen as the reason for the incompatibility between the book and the curriculum. According to this result, it is suggested that the activities and questions in the 7th and 8th grade science textbooks and the experimental process skills in the science curriculum should be increased in harmony with each other.

Fen Bilimleri Ders Kitabı, Fen Bilimleri Öğretim Programı, Bilimsel Süreç Becerileri, Science Course Book, Science Curriculum, Scientific Process Skills

Karpuz, S. (2023). Ortaokul 7. sınıf ve 8. sınıf fen bilimleri ders kitaplarında ve öğretim programında yer alan fizik konularının bilimsel süreç becerileri yönünden içerik analizi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.