İzole sıçan uterus kasılmaları üzerinde civanperçemi ekstresinin etkisi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Amaç: Son yıllarda tıp fakültelerinin tamamlayıcı tıp polikliniklerine başvuru sayısındaki artış dikkat çekicidir. Fitoterapi de bu kapsamda yoğun ilgi görmektedir. Civanperçemi fitoterapi ile ilgili bu manada dikkat çeken bitkiler arasında olup, uterus kasılmalarına etkisi yeterince açık değildir. Bu çalışmada; gebe olmayan sıçanlardan elde edilen, izole uterus kontraksiyonları üzerine civanperçemi (Achillea millefolium) ekstraktlarının (CPE) etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, 32 adet Wistar Albino cinsi, 200–250 g ağırlığındaki erişkin dişi sıçanlar 4 eşit gruba ayrıldı (n=8). Grup I: Kontrol, Grup II: CPE, Grup III: Oksitosin, Grup IV: Oksitosin + CPE grubu. Sıçanlar dekapite edildikten sonra uteruslarından, tüm uterus katmanlarını içeren 1.2x2x1 cm longitudunal şeritler hazırlandı. Şeritler uygun şekilde bağlanarak organ banyosuna asıldı. Tüm kasılmalar kayıt altına alındı. Grup 1'e herhangi bir uygulama yapılmadı. Kasılmalar stabil hale gelince Grup II'ye 10'ar dk aralarla sırasıyla 0.125, 0.25, 0.5, 1 ve 2 mg/ml olmak üzere kümülatif olarak CPE uygulandı. Grup III'e 0.0004 IU/mL oksitosin uygulanarak kontraksiyonlar indüklendi. Grup IV'e oksitosinle indüklenen kontraksiyonlar stabil hale geldikten 10 dk sonra, 10'ar dakika aralarla sırasıyla 0.125, 0.25, 0.5, 1 ve 2 mg/ml olmak üzere kümülatif CPE uygulaması yapıldı. Bulgular: Frekans parametreleri değerlendirildiğinde; Grup II'de 2 mg/ml CPE uygulandığında spontan uterus düz kas kasılmasında inhibisyon gözlenmişken (p<0.05), Grup IV'de hiçbir dozda inhibisyon gözlenmemiştir (p>0.05). Genlik parametreleri değerlendirildiğinde ise; Grup II 2'de CPE'nin bütün dozlarında spontan uterus düz kas kasılmasını inhibe ederken (p<0.05), Grup IV'de sadece 2 mg/ml CPE uygulandığında anlamlı bir inhibisyon gözlenmiştir (p<0.05). Sonuç: CPE'nin hem spontan hem de oksitosin ile indüklenmiş uterus düz kas kontraksiyonlarını doz bağımlı olarak azalttığı bulunmuştur. Bu durum CPE'nin düşük tehdidi gibi durumlarda kullanılabilmesi bakımından umut vericidir.
Objectives: In recent years, there has been a rise in the number applications in medical schools for complementary medicine. Phytotherapy specifically has been receiving attention. While yarrow (Achillea Millefolium) is one of many potential plants, its effects in uterus contractions are not well known. This study aims to determine the effects of the yarrow extracts on uterus contractions isolated from non-pregnant rats. Methods: In this study, Wistar-type female albino rats, weighing 200-250 grams, were divided into 4 groups (n=8): Group I – Control; Group II – CPE; Group III – Oxytocin; Group IV – Oxytocin+CPE. The uteri were dissected into 1.2x2x1cm longitudinal strips. The strips were hung on a bath to record contractions. Group I was the control group. Once the contractions stabilized, doses of CPE (0.125, 0.25, 0.5, 1.0, 2.0mg/ml) were cumulatively applied to Group II within 10-minute intervals. For Group III, further contractions were induced by applying 0.0004IU/mL oxytocin. For Group IV, contractions were induced with oxytocin and subsequently, doses of CPE (0.125, 0.25, 0.5, 1.0, 2.0mg/ml) were cumulatively applied group within 10-minute intervals. Findings: After analyzing the frequency parameters; an inhibition was observed in spontaneous uterus rectus contractions (p<0.05) when 2mg/mk of CPE was applied to Group II and no inhibition was observed (p>0.05) in Group IV. After analyzing the amplitude parameters; an inhibition was observed in Group II at every dose of CPE for the spontaneous uterus rectus contractions (p<0.05) and an inhibition was only observed when 2.0mg/ml of CPE was applied to Group IV (p<0.05). Conclusions: In conclusion, CPE decreased the contractions in both spontaneous uterus rectus contractions and those which were induced with oxytocin. Accordingly, there may be hope in using CPE when there is a probability of a miscarriage.

Civanperçemi, Uterus, Düz kas, Oksitosin, Yarrow, Smooth Muscle, Oxytocin

Eker, A. (2019). İzole sıçan uterus kasılmaları üzerinde civanperçemi ekstresinin etkisi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı, Konya.