Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Çalışmada uygulamalı olarak Coğrafya Dersi Öğretim Programlarında bulunan 130 kazanımın içinde yer alan fiziki coğrafya ile ilgili 53 kazanıma karşılık olarak Ereğli fiziki coğrafyasında karşılanma düzeyinin tespitinin yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan Delphi tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Ereğli- Konya fiziki coğrafya özelliklerinin Coğrafya Dersi Öğretim Programlarıyla karşılaştırılması ve birbirleriyle olan örtüşmeleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; 2018-CDÖP'de yer alan fiziki coğrafya ile ilgili toplam 53 adet kazanımdan çeşitli sınıf düzeyi ve fiziki coğrafya ile ilgili ünitelerden toplam 49' unun (%92,4) karşılama düzeyini yüksek oranda gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
In the study, it is aimed to determine the level of satisfaction in the physical geography of Ereğli in response to the 53 acquisitions related to physical geography, which are among the 130 acquisitions in the Geography Course Curriculum. This study was carried out with the Delphi technique, which is one of the qualitative research methods. The comparison of the physical geography features of Ereğli-Konya with the Geography Course Curriculum and their overlap with each other were examined. In the results of working; It was concluded that a total of 49 (92,4%) of the units related to various grade levels and physical geography, out of a total of 53 acquisitions related to physical geography in the 2018-GLC, achieved a high level of coverage.

Coğrafya Eğitimi, Arazi Çalışmaları, Coğrafya Dersi Öğretim Programı, Kazanım, Ereğli (Konya) Fiziki Coğrafyası, Geography Education, Fieldwork Geography Lesson Education Programme, Acquisition, Ereğli Konya Physical Geography

Akçay, A. E. (2023). Coğrafya eğitiminde alan çalışmalarına bir örnek: Ereğli-Konya fiziki coğrafyası. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.