Fibromiyalji sendromlu hastalarda kas performansı

Bu çalışmada FMS'lu kadınlar ile sağlıklı kadınların kas performansı karşılaştırılmıştır. Çalışmaya Ağustos 2005- Ocak 2006 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine yaygın ağrı yakınması ile başvuran ve FMS tanısı konulan 100 kadın hasta ve 50 sağlıklı kadın alındı. Hastalar ve sağlıklılarda dominant diz ekstansör ve fleksörlerinin, dominant kalçanın fleksör ve ekstansörlerinin ve dominant omuzun abduktör ve adduktörlerinin maksimum PT'nu belirlemek için software destekli izokinetik test ve egzersiz sistemi (Biodex System 3 Pro, ABD) kullanıldı. Hastalar ve sağlıklılarda toplam işi belirlemek amacıyla 180° açısal hızda ve 90°'lik bir hareket aralığında, dominant dizin maksimal yoğunlukta izokinetik fleksiyonları ve ekstansiyonları 30 kez tekrar edildi. Fleksör ve ekstansörler tarafından gerçekleştirilen toplam iş belirlendi.Hastalarda ve sağlıklılarda Bar cinsinden ölçüm yapan bir manometre kullanılarak dominant elin kavrama kuvveti belirlendi. Statik kas enduransını belirlemek amacıyla hastaların ve sağlıklıların, verilen bir postürü ne kadar süre koruyabildiği saptandı. Bu amaçla supin posizyonda iken, dominant kalçanın 30° fleksiyonu, ayaktayken, her iki omuzun 90° fleksiyonu ve sırtım dayamış şekilde ayaktayken dominant dizin 90° fleksiyonu pozisyonlarında çalışıldı. Sonuçlar saniye cinsinden kaydedildi. Hastalarda ve sağlıklılarda bir vizüel anolog skala kullanılarak hissedilen genel ağrı ve statik endurans testi sonrası hissedilen ağrı belirlendi. Sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında, FMS'li hastalarda bütün kas değişkenleri daha düşüktü. Aerobik egzersizlerdeki düşüş, anaerobik egzersizlere göre daha belirgindi. İzokinetik kas gücü; kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, FMS'lu hastalarda tüm izokinetik kas parametreleri belirgin şekilde daha düşüktü ve aradaki fark % 26 ile %41 arasında değişmekteydi (p<0.05). İzokinetik dinamometre ile belirlenen total işte FMS'lu hastalarda %36'lık düşüş vardı. Bir vizüel anolog skala kullanılarak değerlendirilen hissedilen genel ağrı ve statik endurans sonrası hissedilen ağrı FMS'li hastalarda daha belirgindi. El kavrama kuvveti FMS'li hastalarda daha düşük olarak belirlendi. El kavrama kuvvetinde FMS'li hastalarda %33'lük düşüş vardı. (p<0.05 Bu çalışma FMS'li hastalarda kas performansında yetersizlik olduğunu göstermektedir. FMS'lu hastalarda tedavi planlanırken aerobik egzersizler öncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
In this study, muscle performance of the healthy women and the women with FMS was compared. One hundred women diagnosed with FMS, who were admitted to the Physical Medicine and Rehabitation Department of Meram Medical School, Selçuk University with the complaint of common pain and 50 healthy women were included into the study between August 2005 and January 2006. A software package-supported isokinetic test and exercise system (Biodex System 3Pro, USA) to define maximum peak torque of the dominant shoulder's abductors and adductors, of the dominant hip's flexors and extensions in patient and healthy groups, to define total workload in patients and wellbeings, at maximal intensity, isokinetic flexions and extensions of the dominant knee were performed at the speed rate of 1 80° and the movement range of 90°. This procedure was repeated 30 times. Total workload performed through flexors and extensors was defined. By using a manometer measuring as Bar, grasp reflex of the dominant hand was defined in patient and healthy groups. How long patients and wellbeings can keep on a defined posture was obtained in order to determine static muscle endurance. For this reason, 30° flexion of the dominant hip in supine position, 90° flexion of each shoulder while standing and 90° flexion of the dominant knee while standing in a way leaning the back against anywhere were studied. Results were recorded as seconds. By using visual analogous scale in the patient and healthy groups, felt common pain and the pain felt after static endurance test were detected. Compared to healthy controls, all muscle variations were lower in the patients with FMS. The decrease in aerobic exercises was marked according to anaerobic exercises. Isokinetic muscle strength, compared to the controls, was markedly lower, and the difference was changing between 26 % and 41 %. (p<0.05). In the total workload defined by an isokinetic dynamometer, there existed 36 % of a decrease rate in the patients with FMS. Common pain felt after the evaluation of the use of a visual analogous scale and the pain felt after the static endurance test were marked in the patients with FMS. The strength of grasp reflex was determined to be lower in the patients with FMS. In the strength of grasp reflex, there was a decrease of 33 % in FMS patients. (p<0.05)

Fibromiyalji, Fibromyalgia, kas, eyebrow

Yılmaz, H. (2006). Fibromiyalji sendromlu hastalarda kas performansı. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon