Mükerrem Kâmil Su'nun romanlarında eğitim konusu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Mükerrem Kâmil Su'nun Romanlarında Eğitim Konusu, isimli çalışmada yazarın yetişkinler için olan yirmi bir romanı incelenmiştir. Yazarın çocuklar için yazdığı romanları da bulunmaktadır fakat bu romanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Mükerrem Kâmil Su, Cumhuriyet döneminin ilk kadın öğretmenlerinden biridir. Oldukça idealist biri olduğunu gerek yazılarından gerek ise yaptığı çalışmalardan anlamaktayız. Yazar Atatürk İlke ve İnkılaplarını romanlarında sıklıkla işler. Romanlar yazıldıkları dönemi mutlaka yansıtırlar; millî mücadele ve yazarın yaşadığı dönem romanlarda bir fon olarak kullanılır. Yirmi bir romanın tamamında başkahramanlar kadınlardır. Yazar romanlarında bir kadın imajı yaratmak istemektedir. Yazar kadının toplumda eğitimli bir birey olarak var olmasını istemekte ve buna uygun karakterler oluşturmaktadır. Bununla birlikte söz konusu romanlarda geleneksel anlayışı benimsemiş eğitimsiz kadınlar da romanlarda yer almaktadır. Romanlarda eğitimli kadınlar başlarına kötü olaylar gelmesine rağmen ayakta kalıp mutlu olmanın bir yolunu bulurlar, eğitimsiz kadınlar ise mutsuzluğa sürüklenirler. Romanlardaki karakterler; öğretmen, doktor ve avukat olarak karşımıza çıkar. Herhangi bir devlet dairesinde çalışan, iş adamı olan karakterler de olmakla birlikte roman kahramanlarının büyük çoğunluğu öncelikle öğretmenler daha sonra doktor ve avukatlardan oluşur. Kadın öğretmenler çoğunlukla idealist karakterlerden oluşur. Her zaman Anadolu'da çalışmak isterler. Fakat bu kasabalarda köylerde asla huzuru bulamazlar ve buraların bağnazlığı ve ahlâksızlığı ile mücadele etmek zorunda kalırlar. En sonunda da memleketleri olan büyük şehre geri dönerler. Romanlardaki kadın öğretmenler, Mükerrem Kâmil Su'nun hayatından izler taşımaktadır. Öğretmenlikten emekli olduktan sonra ya da öğretmenlik yaptıkları esnada kitap yazmaları. Balıkesir, Ankara ve İstanbul üçgeninin romanlardaki ağırlıklı mekânları oluşturması bu izlerden sadece bir kaçıdır. Mükerrem Kâmil Su'nun eserlerinde eğitim beş ana başlık çerçevesinde incelenmiştir. 1- Ailede Eğitim, 2- Kadın Eğitimi, 3- Öğretmen Karakterler, 4- Sanat ve Eğitim. Çalışmanın sonucunda görülmüştür ki aile, evlilik, sanat, eğitim hepsi birbirinin içinde yer almakta birbirini tamamlamaktadır. Eğitimin olmadığı bir yerde sanatın olamayacağı romanlarda vurgulanır. Hemen hemen bütün eğitimli karakterler, özellikle yazarın ilk romanlarında, sanata karşı derin bir ilgi beslemektedirler.
In this study, titled "The Issue of Education in the Novels of Mükerrem Kamil Su", twenty-one novels of the author for adults were examined. The author also has novels written for children, but these novels are not included in the study. Mükerrem Kamil Su is one of the first female teachers of the Republican era. We understand that he is quite an idealist, both from his writings and from his works. The author frequently deals with Atatürk's Principles and Revolutions in his novels. Novels necessarily reflect the period in which they were written; It is used as a background in the novels of the national struggle and the period in which the author lived. The protagonists of all twenty-one novels are women. The author wants to create a woman image in his novels. The author wants women to exist as an educated individual in society and creates characters accordingly. However, uneducated women who have adopted the traditional understanding in the novels are also included in the novels. In the novels, educated women find a way to stay and be happy despite bad events happen to them, while uneducated women are dragged into unhappiness. Characters in novels; appears as a teacher, doctor, and lawyer. Although there are also characters who are businessmen working in any government office, the majority of the heroes of the novel are primarily teachers, then doctors and lawyers. Female teachers are mostly idealistic characters. They always want to work in Anatolia. But they can never find peace in these towns and villages and they have to struggle with the bigotry and immorality of these places. Finally, they return to their hometown, the big city. The female teachers in the novels bear traces of Mükerrem Kâmil Su's life. Writing books after retiring from teaching or while teaching. The triangle of Balıkesir, Ankara and Istanbul forming the dominant places in the novels is just a few of these traces. In the works of Mükerrem Kâmil Su, education has been examined within the framework of five main headings. 1- Education in the Family, 2- Women's Education, 3- Teacher Characters, 4- Education and Marriage, 5- Art and Education. As a result of the study, it was seen that family, marriage, art, education all take place in each other and complement each other. It is emphasized in the novels that there can be no art in a place where there is no education. Almost all educated characters have a deep interest in art, especially in the author's early novels.

Mükerrem Kâmil Su, Öğretmen, Eğitim, Kadın Eğitimi, Popüler Roman, Teacher, Education, Women's Education, Popular Novel

Kılınç, Y. (2023). Mükerrem Kâmil Su'nun romanlarında eğitim konusu. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı, Konya.