Küçük Resim Yok

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışma Uluslar arası Behçet Çalışma Grubu Kriterlerine göre belirlenen 41 Behçet hastası ile sağlıklı 25 bireyden oluşan kontrol grubunda uygulandı. Çalışmada T hücre ve nötrofil fonksiyonlarındaki değişiklikleri araştırmak amacıyla sIL-2R ile İL- 8 düzeyleri ve yanı sıra hastalık aktivitesindeki rollerini belirlemek amacıyla ESR ve CRP düzeyleri hesaplandı. Aktif, inaktif ve kontrol gruplarında immünometrik yöntemle sIL-2R sonuçlan sırasıyla 457.5 ± 399.63, 545 ± 162, 463 ± 242.8 Ü/L, IL-8 sonuçlan sırasıyla 8.4 ± 46, 4 ± 232, 15 ± 261.7 Ü/L, ESR sonuçlan milimetrik Westergeren metodu kullanılarak sırasıyla 16.5 ± 15.5, 15 ± 13, 5±7ve CRP sonuçlan nefrometrik yöntem kullanılarak sırasıyla 8.5 ± 24.49, 3.8 ± 1 6, 3.8 ± 8.8 olarak bulundu. Aktif grupta inaktif grupla kıyaslandığında ESR değerlerinde anlamlı değişiklik bulunmazken, hasta grubundaki değerler kontrollere göre anlamlı olarak yüksekti (p< 001). CRP değerlerinde aktif ve inaktif hastaların değerleri arasında veya hasta grubuyla kontrol grubunun değerleri arasında anlamlı farklılık yoktu. sIL-2R değerlerinde ne aktif ve inaktif grup arasında ne de hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık bulunmazken, hasta grubundaki IL-8 değerleri kontrol grubundaki değerlere nazaran belirgin olarak düşüktü (p<0,01). Ancak aktif hasta grubu ile kontrol grubu arasında veya aktif hasta grubu ile inaktif hasta grubu arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Çalışma bulgularıyla Behçet Hastalığı'nda IL-2R ve IL-8 değerlerinin ölçülmesinin tek başına hastalık aktivasyonunu belirlemede kriter olamayacağı ve hastalık etyolojisini açıklamada yeterli olmadığı ancak aynı hasta grubunda hastalığın farklı fazlarındaki değerlerin karşılaştırılmasına yönelik ileri çalışmaların daha güvenilir olabileceği sonucuna varıldı.
Serum levels of sIL-2R and IL-8 in active and inactive stage of Behcet's disease This study was made on 41 Behcet's patients who were detected due to the criterias of International Study Group of Behcet's Disease and on control group consisted of 25 healty individuals. Serum levels of sIL-2R and IL-8 were measured to investigate the differences in T cell and neutrofile functions, ESR and CRP levels were also measured to understand their role on activity. In active, inactive and control groups by using immunometric method the results of sIL-2R were found respectively 457.5 ± 399.63, 545 ± 162, 463 ± 242.8 Ü/L,and the results of IL-8 were found respectively 8.4 ± 46, 4 ± 232,15 ±261.7 Ü/L, ESR levels by using millimetric Westergren method were found respectively 16.5 ± 15.5, 15 ± 13, 5 ± 7 mm/saat, and CRP levels by using nephrometric method were found respectively 8.5 ± 24.49, 3.8 ± 16, 3.8 ± 8.8 mg/L. There were no significant differences in ESR levels of active group compared to inactive group, the levels of patients were significantly higher than controls (pO.001). In CRP levels there were no significant differences between active and inactive patients or between patients and controls. Although in sIL-2R levels there were no significant differences between active and inactive patients or between patients and controls, the levels of IL-8 in patient group were significantly lower than the levels of control group (p<0.01). There were no significant differences in IL-8 levels between active patients and controls or between active and inactive patients. The results of this study suggest that in Behcet's Disease measuring the serum levels of IL-2R and IL-8 couldn't be a criteria alone to determine the activation and isn't enough to tell the etiology of the disease, but further studies to compare the levels in the same patient group in different stages of the disease will be more respectable.

Behçet hastalığı, Behcet's disease

Ekinci, Z. O. (2002). Behçet hastalığının aktif ve inaktif fazında serum solubl interlökin-2 reseptör ve interlökin-8 düzeyleri. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon