Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi

Bu çalışmada 28 (%45.9)i akut bakteriyel menenjit,13 (%21.3)ü TB menenjit ve 20 (%32.7)si viral menenjit olmak üzere toplam 61 menenjit olgusunda, prognoza etki eden faktörler ve serum CRP düzeylerinin seyri ile prognoz arasındaki ilişki araştırıldı. TB menenjitin %46'lık ölüm veya sekel oranıyla en kötü prognozlu menenjit olduğunu, bunu %32'lik oranla akut bakteriyel menenjitin izlediğini, viral menenjitlerin ise %0'lık ölüm veya sekel oram ile en iyi prognoza sahip olduğu tespit edildi. Prognostik faktörler incelendiğinde; TB menenjit ve akut bakteriyel menenjitte ileri yaşın, bilincin kapalı olmasının, tam ve tedavi de gecikmenin, konvülziyon görülmesinin, altta yatan kronik hastalık olmasının ve BOS'da protein yüksekliğinin kötü prognoz işaretleri olduğu belirlendi. Ayrıca akut bakteriyel menenjitte BOS glukoz düzeyi düşüklüğü ve etkenin S.pneumoniae olması, negatif prognozla ilişkili bulundu. Tedavi öncesi ölçülen serum CRP düzeyine bakılarak; özellikle akut bakteriyel-viral menenjit ayırımı olmak üzere, viral menenjit-TB menenjit ile akut bakteriyel-TB menenjit ayırımının da yapılabileceği sonucuna varıldı. Ayrıca serum CRP düzeylerinin yüksek değerlerde sebat etmesinin veya düşüp tekrar yükselmesinin kötü bir prognoza işaret ettiği belirlendi. Serum CRP düzeyinin menenjitlerin ayırıcı tanısında kullanılabileceği, gereksiz antibiyotik tedavisinin bu şekilde engellenmiş olabileceği ve tedavi başarısızlığı veya komplikasyon gelişiminin daha erken tespit edilebileceği sonucuna varıldı.
In this study, 28 (%45.9) patients with acute bacterial meningitis, 13 (%21.3) with tuberculosis meningitis and 20 (%32.7) diagnosed as viral meningitis, 61 cases in total, were evaluaeted about prognostic factors and the relation between the course of serum CRP levels and prognosis. It was found that tuberculosis meningitis had the worsest with a rate of %46 mortality or sequelae; acute bacterial meningitis follewed this with a rate of %32 and having a %0 percentr mortality or sequelae, viral meningitis showed the best prognosis. By evaluating the prognostic factors; both in acute bacterial and tuberculosis meningitis, a high age, confused conscious, a delay in diagnosis and treatment, convulsion, having an underlying chronic disease and high CSF protein levels were found to be signs of negative prognosis. Nevertheless, only for acute bacterial meningitis, a low CSF glucose level and S.pneumoniae as the causative agent were also found to be reated with negative prognosis. By means of measuring the serum CRP levels before treatment; we would be able to differentiate especially viral from bacterial, viral from tuberculosis and acute bacterial from tuberculosis meningitis. We also found that whenever the serum CRP levels are fixed at high values or arise again after a fall, this situation is usually reated with bad prognosis In conclusion, serum CRP measurements would be usefull in the differentiation of meningitis, and unnecessary antibiotic therapy could be prevented in this way. Therapy failure or development of complication could be noticed earlier in the course of the disease by measuring serum CRP levels.

C reaktif protein, C reactive protein, Menenjitler, Meningitis, Prognoz, Prognosis

Yılmaz, A. (2000). Menengitlerin tanı ve izleminde serum C reaktif proteinin rolü ve prognoza etkili faktörler. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon