Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Gıda sektörüne bağlı; buğday, mısır ve tahıl grubu, yağ grubu, kahve grubu, yem grubu, çikolata grubu, üreticilerinin katıdan toz ve katıdan sıvıya dönüşümlerinde kullandığı vals topları üretiminde 150 mm ile 820 mm çap aralığında ve 2200 mm uzunluğuna kadar değişken boyutlarda olup gıda sektöründe kullanılmaktadır. Gıda değirmenlerinde kullanılan değirmen vals topları, gıda ürünlerinin kırma ve öğütme işlemlerini gerçekleştirir. Gıda öğütücü sistemlerinin en önemli parçasıdır. Değirmen vals silindirlerinin bu öğütme işlemini homojen ve istenilen tane boyutunda yapabilmesi için belirli yüzey formuna sahip olması gerekmektedir. Değirmen vals silindirlerinden istenilen yüzey formları kırıcı tipler için silindirik, liso tipler için bombeli (balıksırtı) veya pahlı formdur. Özellikle değirmen vals silindirlerinin en çok kullanıldığı endüstriyel bir tesis olan un fabrikaları, günün yirmi dört saati ve yılın neredeyse her günü kesintisiz olarak çalışmaktadırlar. Vals değirmen toplarının yüzey formları, öğütücü merdanelerin imalatı sırasında uygulanacak hassas yüzey taşlama işlemi göz önünde bulundurulan en önemli parametrelerden birisidir. Bu amaçla, yapılan tez çalışmasında değirmen vals toplarının tekrardan diş açılmasını sağlayan vals topu dişleme ve taşlama makinasının taşlama bölümündeki mevcut rulmanlı spindle yataklama kısmındaki sorunlar referans alınmış olup yataklama çeşidi için özel olarak tasarlanan hidrodinamik radyal kaymalı yataklamalı deney düzeneği kullanılarak iş parçasının üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Hidrodinamik yataklamalı deney test cihazı tasarımının gerçekleştirilmesi ile vals topu dişleme ve taşlama makinasındaki mevcut yüzey pürüzlülüğünü iyileştirme, mevcut tasarımdaki titreşim sorununun ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir katkı sağlanması hedeflenmiştir. Böylelikle çalışmada tasarlanan test düzeyinde hidrodinamik bir sistemin sistemdeki verimliliği arttırmaya yönelik kullanılacak yağ çeşitleri, basınç değeri, tipik yağ filmi kalınlığı gibi farklı parametreleri değiştirilerek sistemlerin geliştirilmesi, parçaların ömrünün arttırılabilirliği, ekonomik açıdan kazanımları ve verimliliği sorgulanmıştır.
onnected to the food industry; It is used in the food industry in variable sizes ranging from 150 mm to 820 mm in diameter and up to 2200 mm in length in the production of rolls and chilled cast iron rolls used by the producers of wheat, corn and grain group, oil group, coffee group, feed group, chocolate group in the transformation from solid to powder. Chilled cast iron roll used in food milling perform the crushing and grinding processes of food products and are the most important part of food grinding systems. Chilled cast iron roll must have a certain surface form in order to carry out this grinding process homogeneously and in the desired grain size. The desired surface forms from mill rolls are cylindrical for break types, camber (herringbone) or chamfered form for the smooth sandblasted types. Flour mills, which are an industrial facility where mill rollers are used the most, work 24 hours a day and almost every day of the year without interruption. The surface forms of the rolls are one of the most important parameters taken into consideration during the precision surface grinding process to be applied during the manufacture of the grinding rollers. In the thesis study conducted for this purpose, the problems in the existing bearing spindle bearing part of the grinding part of the grinding machine and the grinding of the roll grinding machine, which enables the re-fluting of the milling rolls, were taken as reference, and the effects on the work piece were experimentally made by using a hydrodynamic radial sliding bearing test setup specially designed for the bearing type. With the realization of the hydrodynamic bearing test device design, it is aimed to make an important contribution to improving the existing surface roughness (Ra) of the roll fluting and grinding machine and to eliminating the vibration problem in the current design. Thus, by changing different parameters such as oil types to be used, pressure value, typical oil film thickness to increase the efficiency of a hydrodynamic system at the test level designed in the study, the development of the systems, the extendibility of the parts' life, the economic gains and efficiency were questioned.

Hidrodinamik radyal kaymalı yataklama, Spindle, Vals değirmen topu, Vals değirmen topu taşlama ve dişleme makinası, Taşlama formları, Chilled cast iron flour milling roll, , Grinding shapes, Grinding shapes, Hydrodynamic radial journal bearings, Roll combined fluting and grinding machine, Spindle

Yeğin,S. (2022). Vals Topu Dişleme – Taşlama Makinalarında Farklı Yataklama Uygulamalarının Verimliliğe Etkisinin İncelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Konya.