Küçük Resim Yok

LSS'li hastalarda postürün nörrojenik intermitan klodikasyon üzerine etkisini incelemek. METOD: Çalışmaya LSS'li klodikasyon tarif eden 49 hasta çalışmaya alındı. Hastalar 0°, +10° -10° eğimlerdeki yürüme bandına yürütüldüler. Hastaların mevcut dizabilite ve depresyon durumlarını belirlemek için Oswestry ve Beck Depresyon ölçeği kullanıldı, Beck Depresyon İndeksleri kullanıldı. Her yürüme sırasında semptom başlama zamanı ve klodikasyondan dolayı durma zamanlan belirlendi. Hastaların tanılarının radyolojik olarak teyidi ve radyolojinin klinikle korelasyonunu belirlemek için MR'leri yapıldı.Ll vertebra üst end-plate' inden itibaren L5-S1 diskine kadar olan dural kesitlerden alan, ön-arka çap ölçümleri, sağ-sol lateral reses ölçümleri yapıldı. Hastaların ayrıntılı fizik muayeneleri yapıldı, hastalara hastalıkları hakkındaki sorgulama formu dolduruldu. SONUÇ: LSS'li nörojenik intermitan klodikasyonu olan hastalarda Yürüme bandında negatif ve pozitif eğimlerde yapılan yürüyüşlerde yürüme zamanı üzerine her iki postürde etkili olmakla birlikte pozitif eğim daha etkin olmuştur. Pozitif eğimde hastalar genel literatür bilgisinin tersine daha az yürümüşlerdir. Pozitif eğimde hastaların daha az yürümesi hastaların kendi ifadeleri ile de uyumlu şekildeydi.
To identify the effect of the posture on the neurogenic intermittant claudication in the patients with LSS. METHOD: 49 patients with lumbar spinal stenosis who defined claudication participated in the study. Patients walked on a treadmill at the degrees of 0, +10, -10. Both the symptoms onset time and total walking time was recorded. Lumbar spine MR illustration was made to confirme the diagnosis and to determine the correspondence of the radiological findings with clinic situation. The MR illustration was made from the level of LI superior end plate and to the level of L5-S1 disc space. The areas and the anterioposterior diameters were measured from the narrowest two disc leves. Comprehensive physical examination was done and a questionnaire form was completed. Oswestry Disability and Rolland Morris Disability Indexes and Beck Depression Scale was completed to determine the level of the disability and the presence of depression accompaning chronic painfull situation. RESULTS: Both the positive and negative degrees was effective on the posture and walking time. But the positive ramp incline was more effective more then the other conditions by decreasing the total walking time. The total walking time decreasing with positive ramp incline was in consistent with the patients self reports.

Lomber spinal stenozlu, With lumbar spinal stenosis, postürün, your posture, nörojenik intermitan klodikasyon, neurogenic intermittent claudication

Tekin, A. (2006). Lomber spinal stenozlu hastalarda postürün nörojenik intermitan klodikasyon üzerine etkisi. (Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Konya.

Koleksiyon