Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Bu çalışma, orduda görev almış ve vatan savunması sırasında fiziksel, psikolojik ve manevi olarak yaralanmış gazilerin karşılaşmış oldukları sorunları inceleyerek, bu sorunlar çerçevesinde onların manevi danışmanlık ihtiyaçlarının tespit edilmesini ve bu ihtiyaçlara yönelik çözüm önerilerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın yöntemi nitel araştırmadır, çalışma grubu 16 malul, 11 muharip ve 3 yara işareti taşıyan personel olmak üzere toplam 30 gaziden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analizine tabi tutulmuştur. Çalışmada dört üst tema belirlenmiştir. Bu temalar; gazilerin travma sürecinde yaşadıkları bedensel ve psikolojik sorunlar, gaziler için hayatın anlamı, gazilerin travma sonrası sağladıkları destek kaynakları ile başa çıkma uygulamaları ve gazilerin ihtiyaç duyduğu manevi danışmanlıktır. Elde edilen bulgulara göre; gazilerin yaşadıkları travma sebebiyle fiziksel çeşitli sağlık sorunları yaşadıkları, travmaya bağlı psikolojik sağlık sorunları ile mücadele ettikleri, yaşamış oldukları anlam kaybına bağlı manevi sorunlar yaşadıkları izlenmiştir. Gazilerin yaşadıklarını anlamlandırmak ve hayatlarına tekrar bağlanmak için hayatta anlam bulmaya çalıştıkları, travma sürecinde farklı kaynaklardan manevi destek alma eğilimleri olduğu ve verileceği takdirde manevi danışmanlık uygulamalarından faydalanacakları ve bu yönde çeşitli beklentileri olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında; gazilere verilecek manevi danışmanlığın Varoluşsal Yaklaşım içinde anlam temelli ve bütünsel bir şekilde yapılmasının fayda sağlayacağı ve gazilere yönelik manevi danışmanlığın bilişsel, fiziksel, psikolojik, sosyal ve dini inanç merkezli olarak yapılması önerilmiştir.
This study aims to examine the problems faced by veterans who have served in the army and who have been injured physically, psychologically and spiritually during homeland defense, to determine their spiritual counseling needs within the framework of these problems and to reach solutions for these needs. The method of this study is qualitative research, the working group consists of a total of 30 veterans, including 16 disabled, 11 combatants and 3 wound-bearing personnel. In the study, a semi-structured interview form was used as a data collection tool and the obtained data were subjected to descriptive analysis. Four top themes were identified in the study. These themes are; the physical and psychological problems experienced by veterans during the trauma process, the meaning of life for veterans, the practices of coping with the support resources provided by veterans after trauma, and the spiritual counseling that veterans need. According to the findings obtained; It has been observed that veterans experience various physical health problems due to the trauma they have experienced, struggle with psychological health problems due to trauma, and experience spiritual problems due to the loss of meaning they have experienced. It has been determined that veterans try to find meaning in life in order to make sense of what they have experienced and reconnect to their lives, that they have tendencies to receive spiritual support from different sources during the trauma process and that they will benefit from spiritual counseling practices if given and have various expectations in this direction. In the light of the data obtained; It has been suggested that the spiritual counseling to be given to veterans will be beneficial in a meaning-based and holistic way within the Existential Approach and that the spiritual counseling for veterans should be done cognitively, physically, psychologically, socially and religiously.

Doktora Tezi

Gazi, Gazilik, Maneviyat, Manevi Yaralanma, Manevi Danışmanlık, Veteran, Veteran, Spirituality, Moral Injury, Spiritual Counseling

Harputlu, İ. (2023). Gazilerin karşılaştığı sorunlar ve manevi danışmanlık ihtiyaçları üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.