Yazar "Büyükkaya, Eda Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe IgE aracılı besin alerjili çocuk hastaların retrospektif değerlendirilmesi(Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, 2019) Büyükkaya, Eda Zeynep; Güner, Şükrü NailBesin alımını takiben ortaya çıkan immünolojik reaksiyonlar besin alerjisi olarak adlandırılır. Besin alerjisi prevalansı gittikçe artan, çocuk ve yetişkinleri etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların yaşam kalitesi ve morbidite üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada hastanemize başvuran 5 yaş ve altındaki IgE aracılı besin alerji tanılı hastaların demografik özellikleri, tolerans gelişimine etki eden faktörleri ve tanıda kullanılan belirteçlerin değerliliğinin gösterilmesi hedeflendi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’nda Ocak 2015- Aralık 2018 arasında besin alerjisi şikayetleri olan 430 vaka tarandı. Tüm hastalar cinsiyet, yaş, özgeçmiş ve soy geçmiş, klinik bulgular, laboratuar bulgular, aldıkları diyet ve yanıtları değerlendirildi. Bu değerlendirme sonrasında IgE aracılı besin alerjisi tanısı alan kayıtlarına ulaşılabilen 289 vaka çalışmaya dahil edildi. Toplam 289 hastanın %36,5’unda sadece süt, %22,2’sinde sadece yumurta %36,5’unda süt ve yumurta birlikte, %2,1’inde kuruyemiş %2,6’sında ise çoklu besin alerjisi olduğu belirlendi. Hastaların yaş ortalaması 14,54±12,32 ay ve ortancası 10 ay (1- 60) olarak belirlendi. Hastaların 109’u (% 37,7) kız, 180’i (% 62,3) erkekti. Bunların 259‘unda (%90) tolerans geliştiği gözlemlendi. Takip süreleri ortalama 11,93±12,45 ay olarak saptandı. Sonuç olarak 5 yaş altı hastalarda besin alerjisinde etken olarak süt ve yumurta ön planda düşünülmelidir. Besin alerjilerinde tanı anı total IgE değeri tolerans gelişimini öngörmede yardımcı olabilir