Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kocabaş, Rahim" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    The effects of vitamin D supplementation on healthy and hypercholesterolemic rabbits on levels of OSI and paraoxonase
    (2018) Kocabaş, Rahim; Aköz, Mehmet
    Objective: Conflicting data are available in literatureregarding the effects of vitamin D (VitD) supplementationdiet on lipid panel. Therefore, we had the purpose to evaluatethe effects of VitD supplementation on lipid panel bya controlled experimental study, and those of VitD supplementationon oxidative stress index (OSI) and paraoxonase-1 (PON1) values in healthy and hypercholesterolemicmale rabbits.Methods: Thirty New Zealand rabbits were randomly separatedinto control, VD, HC VD and HC groups. Control andVD groups were fed with standard chow, whereas HC VDand HC groups were fed with 0.5% cholesterol chow aperiod of 8 weeks. During this period, VD and HC VDgroups were orally administered with 300 IU/kg/day VitD.Results: The increase in serum total cholesterol (TC) andOSI level of HC group were significant compared to thosein HC VD group. Decreases in serum HDL-cholesterol(HDL-C) and TC levels of VD group were significant withinthe groups.Conclusion: Without any doubt it is important that appliedVitD level should be in the ideal range for healthy living.However, it is also necessary to increase the serum HDL-Clevel (and hence PON1), which is decreases as a result ofVitD supplementation. Therefore, we believe that duringVitD supplementation, regular physical activity should beperformed to increases serum HDL-C.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Normal ve hiperkolesterolemik tavşanlara vitamin D ilavesinin TAS, TOS, MDA ve paraoksonaz düzeylerine etkileri
    (Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016) Kocabaş, Rahim; Aköz, Mehmet
    Çalışmamızda normal ve hiperkolesterolemik erkek tavşanlara D vitamini ilavesinin total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), malondialdehid (MDA), ve paraoksonaz-1 (PON-1) değerleri üzerine etkilerini araştırmak amaçlandı. Hayvanlar rastgele dört gruba ayrıldı. 1. Kontrol (n: 6), 2. D vitamini ilave (VitD) (n: 8), 3. % 0.5 Hiperkolesterolemi+D vitamini (HC+VitD) (n: 8), 4. % 0.5 Hiperkolesterolemili (HC) (n: 8). 1. ve 2. grup normal tavşan pelet yemiyle, 3. ve 4. grup önceden hazırlanmış olan % 0.5'lik kolesterol yemi ile 8 hafta süresince beslenildi. 2. ve 3. gruba oral yoldan günlük D vitamini 300 IU/kg olarak 8 hafta boyunca verildi. Tüm tavşanlardan deney öncesi ve 2 haftada bir kan örnekleri alındı. 8. haftanın sonunda kan ve karaciğer örnekleri alındı. Total kolesterol, HDL-kolesterol (HDL-C), LDL-kolesterol (LDL-C), trigliserit (TG), kalsiyum ve 25OH D vitamini seviyeleri alınan kanlardan bakıldı. TAS, TOS, MDA ve PON-1 ölçümleri ise hem alınan kanlardan hem de karaciğer dokularından çalışıldı. HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum total kolesterol seviyesi ortalamasındaki artış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). D vitamini grubu HDL-C seviyesi ortalaması grup içi karşılaştırıldığında sonuçlar anlamlı bulundu (p<0.05). HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum OSI seviyesi ortalamasındaki artış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). Serum PON-1 aktivite değerleri HC+VitD grubuna göre; HC grubu serum PON-1 aktivite değerleri ortalamasındaki azalış gruplar arası karşılaştırıldığında anlamlı bulundu (p<0.05). Sonuç olarak bizim çalışmamızda D vitamini takviyesi yaptığımız erkek tavşanların total kolesterol, HDL-C (Bağımlı değişken), serum OSI seviyelerinde kontrollerine göre anlamlı bir azalış görüldü. Günümüzde D vitamininin ilave olarak alınması çok fazla artmıştır. Doğal yollarla alabildiğimiz D vitaminini, ilave almak gerektiğinde; günlük alınan miktarına, süresine, yaşa, cinsiyete göre dikkat etmek gerektiği düşüncesindeyiz. Çalışmamızda D vitamini her ne kadar OSI ve total kolesterolü azaltsada, aynı zamanda HDL-C ve PON-1 değerlerini de azaltmış olduğu görüldüğünden alınan miktarın fazlalığına ve süresine göre faydalı olacağı yerde zararlı etkileri ile karşılaşılabilineceği kanaatindeyiz.

| Necmettin Erbakan Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Yaka Mahallesi, Yeni Meram Caddesi, Kasım Halife Sokak, No: 11/1 42090 - Meram, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez ayarları
  • Gizlilik politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri bildirim Gönder