Makale Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe The Effect of Improper Packaging on Moisture and Fatty Acid Composition in Frozen Bluefin Tuna (Thynnus Thynnus)(Istanbul University Press, 2023) Öksüz, Abdullah; Alkan, Şenay Burçin; Örs, Elif DidemThis article investigates the effect of improper packaging and freezer burn on the moisture content and fatty acid profile of frozen bluefin tuna. Improper packaging caused serious freezer burn on the surface of a bluefin tuna slice during frozen storage. The moisture content of the surface affected from freezer burn and an inner part of the tuna slice was analysed. Visual examination showed that the surface of the tuna slices were dried and different from normal flesh colour. Moisture content of the frozen tuna slices dropped significantly on the surface compared to the inner part unaffected by freezer burn. Direct methylation method was successfully achieved on the sample without any lipid extraction. Separation of fatty acid methyl esters of the bluefin tuna was successfully achieved by using GC-FID 100 m column in 65 minutes. Significant changes were observed in saturated and polyunsaturated fattyacids, whereas monounsaturated fatty acids remained the same. The level of polyunsaturated fatty acids reduced by half on the surface of the flesh compared to the inner part. Among the PUFA, n3 and n6 fatty acids were greatly reduced, but more intense in n3 fatty acids.Öğe The effect of pickling on total phenolic contents and antioxidant activity of 10 vegetables(2015) Sayın, Fatma Kübra; Alkan, Şenay BurçinEpidemiological evidence suggests the critical role of vegetable consumption in preventing chronic degenerative diseases. Considering that pickle is a widely consumption type of vegetable in Turkish diet the objective of the present study was to assess the total phenol content and antioxidant capacity of pickled vegetables. For this purpose total antioxidant capacity of 10 fresh and pickled vegetables was analysed by DPPH (2,20-diphenyl-1-picryl hydrazyl) radical scavenging activity and Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) methods and total phenolic content (TPC) using Folin-Ciocalteu reagent. Following the pickling in 15th day there was a significant (P0.05) decrease in TPC of all veg etables, in contrast this TPC increased significantly after 30th day. Also at 60th day of pickling the TEAC values of all vegetables are increased significantly (P0.05), but DPPH values of green pepper, cauliflower, cucumber and sneak melon decreased compared with fresh state. Our findings suggest that, pickling process is relatively a good method for the preservation of phenolic acids in vegetables, and most of the antioxidant capacities remained after 30th day of fermentation.Öğe Ege bölgesi zeytinyağlarında altı karbonlu uçucu aroma bileşenlerinin belirlenmesi(2017) Kıralan, Mustafa; Kara, Hasan Hüseyin; Çalıkoğlu, Eda; Bayrak, AliYağ üretimi açısından önemli olan Ege bölgesi illerinden (Muğla, Aydın, İzmir ve Manisa) Gemlik, Memecik, Ayvalık, Uslu ve Domat zeytin çeşitlerinden 2007-2008 ve 2008-2009 dönemi olmak üzere 2 yıl hasat edilmiştir. Hasat edilen zeytinler laboratuvar tipi santrifüj sistem kullanılarak yağa işlenmiştir. Tepe boşluğukatı faz mikroekstraksiyon (HS-SPME) yöntemi yardımı ile yağlardan uçucu aroma bileşenleri ekstrakte edilerek gaz kromatografi-kütle spektrometre (GC-MS) cihazı ile bileşenlerin kalitatif ve kantitatif analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, zeytinyağı kalitesi ile ilişkili olan altı karbonlu bileşenler belirlenmiştir. E-2-hekzenal ve hekzanal, çalışılan yağ örneklerinde en fazla oranda bulunan bileşenlerdir. 2007-2008 ve 2008-2009 hasat döneminde E-2-hekzenal bileşeninin sırası ile % 13.05-67.15 ve % 23.03-52.44 aralığında olduğu belirlenirken aynı hasat dönemlerinde % 6.70-39.34 ve % 11.23-59.81 arasında tespit edilen hekzanal bileşeninin, en yüksek salınan uçucu bileşenler arasında ikinci sırada yer aldığı görülmüştür.Öğe Tuz ile Balığın Buluşması: Tuzlu Balık(2017) Öksüz, Abdullah; Güzel, Şenol; Güngörmez, Hakan; Güzel, SümeyyeTuz insanlık tarihi boyunca önemli bir yere sahip olmuştur. Özellikle bakteriyel bozulmalara karşı koruyucu olarak kullanılan geleneksel bir engelleyicidir. Ayrıca lezzet vermenin yanı sıra besinleri saklamada da sıkça kullanılmaktadır. Saklamanın yapıldığı besinlere örnek olan inci kefali balığında tuzlama işlemi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Bu işlemlerde temiz, iyotsuz ve kalın tuz kullanılarak daha uygun ve daha uzun saklama süreci oluşturulur. Daha uzun süre saklamayı sağlayacak diğer bir faktör de balıkların üreme mevsimi dışında avlanılmasıdır. Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Bu çalışmada tuzlanmış balığın tuzlanma süreçleri ve tüketimi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştırÖğe Farklı keten tür ve çeşitlerinin besin bileşenleri, yağ asitleri ve mineral içeriklerinin karşılaştırılması(2015) Öksüz, Abdullah; Bahadırlı, Nadire Pelin; Yıldırım, Mehmet Uğur; Sarıhan, Ercüment OsmanFarklı keten çeşitlerinin ve türlerinin protein, yağ, yağ asitleri ve mineral içerikleri karşılaştırıldı. Yabani keten türünün, Sarı 85 ve Vera çeşidinden daha az yağ içerdiği belirlenmiştir. Kültür çeşidi olan Sarı 85 ve Vera çeşidinin protein oranı, yabani ketenden daha yüksek bulunmuştur. Nem oranı ise yabani ketende daha yüksek bulunmuştur. Keten tohumlarının hepsinde linolenik asit en fazla oranda bulunan yağ asiti olmuştur. Yağ asitlerinden palmitik, oleik ve linoleik asit keten tohumlarında farklılık gösterirken, linolenik asit en fazla oranla yabani keten türü ve Sarı 85 çeşidinde bulunmuştur. Yağ asitlerinde n3:n6 oranı en fazla Sarı 85 çeşidinde hesaplanmıştır. Makro elementler arasında en bol bulunan sırasıyla potasyum, fosfor, magnezyum ve sodyum olmuştur. Mikro elementler içerisinde ise çinko en yüksek düzeyde var olan element olup yabani ketende ise bariz bir şekilde diğerlerinden daha fazla bulunmuştur. Belirlenen elementler arasında P, Na, Ca, Zn, Ni, Pb elemetleri, yabani keten türünü diğer kültür çeşitlerinden ayırt edici özelliğe sahip olmuşlardır.Öğe Yaşam Boyu Sağlıklı Ve Dengeli Beslenme İçin Balık Tüketiminin Önemi(2018) Alkan, Şenay Burçin; Taşkın, Havvanur; Ayrancı, Meryem; Öksüz, AbdullahBalık, yaşamın her döneminde sağlığın korunması ve gelişmesine katkıda bulunan bir besindir. İyi kalitede protein, uzun zincirli çoklu doymamış n-3 yağ asitleri (n-3 LCPUFA), D vitamini, iyot gibi besin öğelerini içermesi nedeniyle balıketinin düzenli ve yeterli miktarda tüketimi önerilmektedir. Özellikle fetüsün bilişsel ve görsel gelişimi için gerekli olan dokosahexaenoik asit (DHA) gebelik döneminde annenin balık tüketimine bağlıdır. Yaşamın ilk döneminde bebek için en iyi besin olan anne sütünün DHA içeriği de büyüme ve gelişimin tamamlanması açısından önemlidir. Çocukluk çağında düzenli balık tüketim alışkanlığı kazandırılmasının kronik hastalıkların önlenmesine katkıda bulunduğu bildirilmektedir. Yetişkinlik ve yaşlılık döneminde de balıketi sağlığın korunması için yeterli ve dengeli bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır. Genel olarak haftada iki porsiyon yağlı balık tüketimi önerilmektedir. Ancak balıkta doğal olarak bulunmayan ve balığın avlandığı/yetiştirildiği su kaynaklarından balığa geçen metilcıva (MeHg) ve dioksin benzeri bileşikler sağlığı olumsuz etkilemektedir. MeHg'nin özellikle fetüs ve yeni doğan için nörotoksik olduğu bildirilmektedir. MeHg içeriği yüksek olan ceylan palamutu Scomberomorus commerson (Lacepède, 1800), köpek balığı, kılıç balığı, irigöz ton balıklarının tüketilmemesi önerilmektedir. Yarar risk analizi yapıldığında balık tüketimin yararlarının daha ağır bastığı bildirilmektedir, yaşamın her döneminde düzenli olarak balık tüketimi optimal beslenme için önemlidirÖğe Sakrum’un multidedektör bilgisayarlı tomografi yöntemi ile morfometrik analizi(2018) Acar, Musa; Alkan, Şenay Burçin; Durmaz, Mehmet Sedat; Seçkin, Erdi; Öztemel, Kübra; Sezgin, Zeynep; Akbaba, AleynaAmaç: Antropometrik çalışmalar kimliklendirmenin cinsiyet tespiti aşamasında önemli bilgiler sunmaktadır. Multidedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) yöntemi vücut oluşumlarının hızlı ve yüksek çözünürlük ile ince kesitlerinin incelenmesini sağlar. Bu çalışmada Türk toplumuna ait her iki farklı cinsiyette referans aralıklar oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma MDBT ile sakrumları görüntülenen ve yaşları 20 ile 80 arasında değişen 100 birey (50 kadın-50 erkek) üzerinde yapıldı. Çalışmamızda ölçülerek kayıt altına alınan parametreler; sakrum genişliği, korpus vertebra genişliği, korpus vertebra çapı, kornular arası mesafe, sakral hiatus uzunluğu, sakral kanal uzunluğudur. Bulgular: Sakral vertebra’ya ait korpus genişlikleri erkeklerde kadınlardan anlamlı (p˂0.05) derecede yüksek tespit edildi. Benzer şekilde sakral hiatus uzunluğu erkeklerde anlamlı (p˂0.05) derecede daha yüksekti. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda elde ettiğimiz ortalamaların genelde literatür bilgileri ile örtüştüğünü gördük. Bazı farklılıkların yaş, cinsiyet ve ırk gibi faktörlere bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Elde ettiğimiz bu verilerin radyoloji, anatomi ve adli tıp gibi alanlarda bilim adamları ve klinisyenlere faydalı olacağı kanaatindeyiz.Öğe Morphometric analysis of cervical vertebrae with multidetector computerized tomography(2019) Alkan, Şenay Burçin; Acar, Musa; Tolu, İsmet; Seçkin, Erdi; Soyal, Rukiye; Saricat, Seher; Yıldız, RabiaAim: We aimed to present some morphometric values of the cervical vertebra in our study. Materials and Methods: The study was performed on 100 individuals (50 females-50 males) aged between 20 and 80 years with multidetector computed tomography and cervical vertebrae. Parameters are measured and recorded in our work; sagittal diameter of foramen vertebra, transverse diameter of foramen vertebra, sagittal diameter of corpus vertebra, transverse diameter of corpusvertebra and corpus vertebra height. Findings: We investigated whether there was a statistically significant difference between men and women. Sagittal diameter ofcorpus vertebra and transverse diameter of corpus vertebra values were significantly higher in all cervical vertebrae than in females (p0.05). Corpus vertebrae height values were significantly higher (p0.05) in men except C2 vertebrae. Conclusion: As a result, the averages we obtained are important in terms of creating reference values in Turkish society. We think that these values will help radiologists for diagnosis and surgeons for surgical interventions.Öğe According to the normal weight, overweight and obese comparison of bioelectric impedance analysis method with the other methods(2015) Çakmakçı, Evrim; Arslan, Fatma; Vatansev, Hüsamettin; Ayrancı, MeryemWomen are faced with the problem of obesity because of over-nutrition, still life and birth weight. To Assess overweight and obesity are used with Body mass index (BMI), waist circumference, waist/hip ratio and skinfold thickness measurement method and Bioelectrical impedance analysis method. The purpose of this study was to compare of the methods used to assess body composition in normal weight, overweight and obese in adults women. In this study participated adult women that the mean age of normal weight 25.70 ± 7.85 (N 17), overweight 32.47 ± 8.22 (N 36), obese 38.12 ± 8.95 (N 40) and total N 93. Subjects body composition were evaluated with Body mass index, waist circumference, waist/hip ratio and skinfold thickness measurements and measured using bioelectric impedance analysis. For statically analysis, One Way Anova and Tukey tests were performed. Significance level was accepted as 0.05 for all tests. According to the results of anthropometric measurements was found BMI, waist circumference, and bioelectrical impedance analysis method for all the groups differ (p >0.05), waist / hip ratio values were found to be different between normal weight and obese groups (p >0.05) that participated in the research. Body mass index and bioelectric impedance are important methods to detect of obesity, and the waist circumference be used together these methods to determine the abdominal obesity may be more useful.